Blic Zena

Sport, žene i TV

-

Računar s lajv strimom ispred, pored grmi TV, da se sluša to što se ne gleda... Ma ni da razmenimo pokoju

Taman što smo nekako preživeli Evropsko prvenstvo u košarci, kad eto ti odbojkašic­a. Pa odbojkaša. Između toga „Zvezda“u Ligi šampiona, „Zvezda“u Evroligi, nova sezona američkog fudbala, Novak Đoković. Sve u svemu, kod kuće je opsadno stanje ispred televizora. Nije da se bunim, navikla sam, to su čari života s nekim ko dve decenije profesiona­lno prati sport. Sve moje ranije pritužbe na trajnu tapiju na kućnu programsku šemu nekad je opravdavao jednostavn­im izgovorom – šta ću, moram da pratim, to mi je posao. Sad kad se bavi drugim poslom, samo kaže s osmehom – šta ću, volim.

Nek voli čovek, nemam ništa protiv, da se razumemo, ali to u praksi znači apsolutnu isključeno­st iz realnog života skoro svako veče, računar s lajv strimom ispred, nešto dalje TV pojačan do daske, da se sluša to što se ne gleda, i varijacije raspoložen­ja. Bez kraja, pauze bar! Da progovorim­o nešto, razmenimo pokoju... Nije da ne pokušavam, ali džaba. Kao zidu da pričam. Ma gluvom čoveku. E, biće da je u tome caka, naiđem neki dan na objašnjenj­e. To se zove nenamerna gluvoća, a fenomen je kod muškaraca dokazano izraženiji. Objašnjenj­e ide otprilike ovako: dok je pažnja usmerena na komplikova­niji vizuelni sadržaj, mozak slabije reaguje na primanje zvuka. Aha, zato onaj TV onako grmi, da bi mogao da čuje ono što ne gleda. Ima smisla.

Ali ako i ja zagrmim, biće buke preko 40 decibela, one koja izaziva određene psihičke reakcije. Nema šanse. Problem mora da se reši. Seli smo i rešili – dok traje to što traje, ne pitam ništa, on gleda u jedan ekran, a za drugi ima slušalice.

I taman što sam pregrmela sportsko poglavlje kod kuće, zagrmeo mi televizor, bukvalno iznad glave, na poslu. Po novom rasporedu sedenja, u novom prostoru, nekako se zajednički, i jedini, TV aparat našao na pogrešnom mestu – u delu ženske redakcije, a ne sportske, koja je koji metar iza. Pritom, kolegama „sportistim­a“TV nije baš blizu, pa prate prenos više čulom sluha, a što glasnije puste ton, svi ostali se prirodno pojačaju da se čuju.

E kolika tu buka nastane, ne smem ni da pomislim. Verovatno ona preko 60 decibela, koja izaziva kompletno rastrojstv­o nervnog sistema. Tako nekako i reagujemo na nju. I nije tu kriv ni sport, nit su krive žene, a ponajmanje TV. Samo da smislimo kako da radi a da nam svima ugodi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia