Blic Zena

Pohovani cvetovi

Na njivama gaje hibridni karfiol, kasper. On je veoma specifičan zato što mu vegetacija traje i do 120 dana

- Jelena Vukelić jelena.vukelic@bliczena.rs

Potrebno je

Glavica karfiola, 2 jajeta, so, brašno, prezle

Priprema

Skuvajte cvetove karfiola u slanoj vodi. Dobro ih ocedite, pa ga uvaljajte u brašno, jaja i prezle i pecite na vrelom ulju ili u rerni na pek-papiru.

Na pijaci joj nije lako

Golubinka i Aleksandar se bave poljoprivr­edom od početka zajedničko­g života. Zemlju su nasledili od njegovih roditelja i počeli su sa šargarepom u plastenici­ma.

– Oduvek sam verovao da je bolje biti loš gazda nego dobar sluga – objašnjava Aleksandar svoju odluku da hleb zarađuje obrađujući zemlju.

Od početna dva hektara, Nenadovići su udesetostr­učili svoje gazdinstvo, pa osim karfiola, gaje i krompir, koga ima najviše, cveklu, krastavac, papriku, paradajz, spanać... Sve što proizvedu Golubinka svakodnevn­o prodaje na obrenovačk­oj pijaci.

– Nije lako raditi s ljudima. Iskreno da vam kažem, meni je mnogo lakše da ceo dan provedem na njivi nego pola dana za tezgom na pijaci – priča.

Sređena i na njivi

Ipak, dodaje Aleksandar, bilo bi dobro da se uvede stroža kontrola kvaliteta namir

Na 30 ari imaju 10.000 biljaka. Težina glavice ide i preko dva kilograma, a najbolje su one od kilogram do kilogram i dvesta

nica koje se prodaju na pijaci kako bi kupci znali šta kupuju.

– Mislim da bi svakih sedam dana trebalo da se kontroliše roba na pijacama, tu pre svega mislim na upotrebu pesticida. Pa ko prođe, na njegovu tezgu okačiti simbol, recimo, zelene jabuke, a ko ne prođe, simbol crvene jabuke. Osim toga, bilo bi dobro i da se jasno označe proizvođač­i i nakupci.

A osim na njivi i pijaci, Golubinka, kao svaka prava majka i domaćica, ima puno posla i u kući i oko kuće. I uvek se trudi da bude lepa i negovana. Kako kaže, sve se stiže uz dobru organizaci­ju.

– Ja i na njivu idem čista i sređena. Važno mi je to. Često mi se dašava na pijaci da, kada me vide, ljudi ne veruju da sam ja i proizvela povrće koje kupuju. Misle da sam nakupac samo zato što ne izgledam onako kako oni zamišljaju tipičnu ženu sa sela. Ali eto, drago mi je što i na taj način rušim predrasude – iskrena je Golubinka.

 ??  ?? Otkako su se venčali, Golubinka i Aleksandar se bave
poljoprivr­edom. Osim po poštenju i vrednom radu, poznati su i po
svojoj ljubavi
Otkako su se venčali, Golubinka i Aleksandar se bave poljoprivr­edom. Osim po poštenju i vrednom radu, poznati su i po svojoj ljubavi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia