Blic Zena

Pustite ga da vam pomaže

Ako partner želi da vam pomaže po kući, nemojte ići za njim i nadgledati ga. Višestruko je korisno po vašu vezu da i on ima kućne zadatke

- R. N.

Uprkos načelnoj ravnopravn­osti polova i jednakoj podeli poslova, brojna istraživan­ja pokazuju kako žene na sebe preuzimaju više kućnih poslova i više se angažuju oko dece, čak i kada je muškarac nezaposlen.

Muškarci bi pak trebalo da znaju da će, ako pomažu u kući, imati srećnije, zadovoljni­je i zdravije partnerke, što znači da je svima bolje ako se posao u kući deli.

– Za to što se žena više angažuje u kući delom su zaslužni stereotipi koji govore o tome da je kuća na ženi iako žena radi puno radno vreme. Zato na samom početku zajedničko­g života treba postići dogovor oko podele obaveza – ističe Radmila Grujičić, psiholog.

Glavni deo odgovornos­ti za to što se ta očekivanja od žene teško menjaju je i na samim ženama.

– Žene se žale da su preoptereć­ene, ali ne čine ništa kako bi se ta očekivanja promenila. Često ako muškarac i krene da pomaže, nalaze mu više zamerki nego pohvala i time same sebi seku granu na kojoj sede, jer se muškarci povlače pred kritikama rečima: „Ako ti znaš bolje, radi sama.“Većina žena će na kraju preuzeti od muškarca kućni posao uz komentar da ona to bolje zna.

Zato, dodaje naša sagovornic­a, napravite u kući bolju raspodelu obaveza i, ako muškarac želi da pomogne, pustite ga. Snizite malo standarde čistoće ili ostavite muža da sam ispegla svoje košulje. Pokažite mu koliko je to lako, udaljite se od njega i pustite ga da sam uradi zadatak koji mu sleduje.

– Muškarac koji pomaže u kući pozitivno utiče na psihološko zdravlje svoje lepše polovine – zaključuje psiholog.

I još nešto – ako vaš muž ne pomaže u kući, vaša deca će takvo ponašanje videti i naučiti. Dečaci će misliti da je sređivanje za devojčice, a ćerke će pretpostav­ljati da muškarci uopšte ne moraju da pomažu.

Istraživan­ja pokazuju da muškarci koji pomažu u kući seksualno više privlače ženu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia