Blic Zena

Kad pređete pedesetu, nema oslanjanja na genetiku

S menopauzom se usporava proizvodnj­a kolagena, koža ubrzano propada, isušuje se i pojavljuju se tamne fleke. Promene nastaju zbog smanjenog lučenja estrogena

-

Dočekajte spremne i obaveštene menopauzu, koja donosi prve znakove starenja kože. Što se pre disciplinu­jete i počnete adekvatno da se negujete, duže ćete zadržati mladolik i svež izgled. Nije lako, ali je jednostavn­o. Kožu hranite onim što joj fali.

Zbog smanjenog lučenja hormona, posebno estrogena, koža gubi elastičnos­t i čvrstinu, a pojavljuju se fleke, proširene pore i kapilari. Masno tkivo se preraspode­ljuje, mišići gube tonus, koža ubrzano dehidrira, pa za posledicu imamo nabore, kožu koja visi, izražene jagodice. Gubitak hijalurons­ke kiseline utiče na to da koža postaje grublja, a zbog manjka kolagena gubi elastičnos­t.

IDEALNI PREPARATI

Tokom menopauze važno je da bazirate režim nege na kremama, serumima i losionima namenjenim upravo ovom starosnom dobu. Za početak, obratite pažnju na izbor sredstava za higijenu. Za vas su blaga sredstva za čišćenje, sapun izbegavajt­e. Ređe radite piling, i to onaj bez abrazivnih čestica. Šta god da radite, budite nežni prema koži. Koža gubi sposobnost da se štiti od UV zraka, pa morate da je dodatno štitite preko cele godine. Redovno koristite preparate za hidratacij­u sa lipidima i u dnevnu rutinu uključite i antioksida­nte. Noćna nega treba da se bazira na preparatim­a koji obnavljaju, poput retonola ili hidroksiln­ih kiselina, i koji poboljšava­ju strukturu kože.

NAJBOLJI TRETMANI

Od kozmetički­h tretmana u menopauzi možete da koristite laserske tretmane koji zatežu kožu, smanjuju vidljivost bora i vraćaju koži blistav izgled. Dobre rezultate daju i mezoterapi­ja i hemijski piling, kao i podmlađiva­nje krvnom plazmom. Fileri su zaduženi za vraćanje volumena.

Između 40. i 58. godine većina žena ulazi u menopauzu

 ??  ?? Jedite više voća i povrća i pijte dosta vode
Jedite više voća i povrća i pijte dosta vode
 ??  ?? „Oriflame Novage
Time Restore“serum za obnovu
kože, 3.399 din.
„Oriflame Novage Time Restore“serum za obnovu kože, 3.399 din.
 ??  ?? „Vichy Neovadiol“
krema za normalnu kožu,
3.939 din.
„Vichy Neovadiol“ krema za normalnu kožu, 3.939 din.
 ??  ?? „Loreal Age
specialist“maska 55+,
799 din.
„Loreal Age specialist“maska 55+, 799 din.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia