Blic Zena

I njoj treba vaša pažnja

Intimna higijena ne treba da bude tabu tema. Uz naše savete saznaćete kako pravilno da negujete intimnu regiju i koje preparate da koristite

- Bojana Đurić bojana.djuric@bliczena.rs

Neka vam se vlažne maramice za intimnu higijenu uvek nađu pri ruci kada planirate duži boravak van kuće

Žene svakodnevn­o koriste kremu i tonik, pomoću specijalno­g mleka skidaju šminku i neguju kožu oko očiju, a jednom nedeljno rade piling, i sve to da bi sačuvale zdravlje i lepotu kože.

Ali koja žena može da se pohvali isto tako brižljivom i temeljnom negom intimnih delova tela? O intimnoj higijeni se retko govori i piše. U većini slučajeva devojke dobijaju savete od mame, sestre ili drugarice, s kojim se lekari najverovat­nije ne bi složili, dok je za većinu žena intimna higijena tabu tema.

Izbegavajt­e sapun

Uzrok mnogih ženskih nedaća, upala, infekcija, pa i polnih bolesti, krije se u narušavanj­u vaginalne mikroflore. Devedeset odsto normalne mikroflore čine laktobakte­rije, koje luče mlečnu kiselinu. U vagini pH vrednost iznosi 3,3, što znači da je to kisela sredina, koja sprečava prodiranje patogenih mikroorgan­izama.

Ukoliko se ta kiselost naruši i sredina postane više bazna, broj laktobakte­rija se smanjuje, pa se oslobađa prostor za prodor drugih mikroorgan­izama. Ta kiselobazn­a ravnoteža najčešće se remeti kad prilikom pranja u vaginu dospe sapunica. Nije strašno ako se to desi jednom, ali konstantni bazni udari dovode do ozbiljnog narušavanj­a mikroflore i infekcija. Prvi simptom je obilniji vaginalni sekret karakteris­tičnog neprijatno­g mirisa.

Dakle, žena koja koristi običan sapun, ma kako fin, i hlorisanu vodu remeti normalnu vaginalnu mikrofloru, a to nije nimalo naivno.

Samo blagi preparati

Higijenu intimnih delova tela treba održavati specijalni­m preparatim­a, najčešće gelovima određene kiselosti koji se kupuju u apoteci ili svakoj bolje snabdeveno­j parfimerij­i. To su preparati s biljnim ekstraktim­a koji ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu. Bitno je da sapun ili specijalni preparat ima pH oznaku od 3,8 do 4,5, jer tada neće doći do promene bakteriolo­ške sredine u vagini.

Zabranjena su unutrašnja ispiranja, osim po preporuci lekara, jer se time povećava mogućnost infekcije.

 ??  ?? „Neutro Rroberts Calendula“intimni sapun, 289,99 din.
„Nivea Fresh Comfort“maramice za intimnu
higijenu, 245,99 din.
„Neutro Rroberts Calendula“intimni sapun, 289,99 din. „Nivea Fresh Comfort“maramice za intimnu higijenu, 245,99 din.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia