Blic Zena

Problemi u braku okidač za ranu menopauzu

Razvod, gubitak i nesloga u partnersko­m odnosu jaki su okidači za stres i mogu da izazovu poremećaj ciklusa i ranu menopauzu. Ako vam se to desi, odlazak kod lekara jedini je način da ovaj period lakše podnesete

- B. G. / V. N.

Velika sala beogradsko­g Doma vojske bila je mala da primi sve koji su došli na tribinu „Blic žene“da čuju kako to loši partnerski odnosi mogu da budu okidač za ranu menopauzu. Na ovo pitanje, koje muči sve više mladih žena, odgovorile su prof. dr Nada Kostić, internista endokrinol­og, prim. dr Aleksandra Kostić, specijalis­ta ginekologi­je, akušerstva i endokrinol­ogije, i mr Tatjana Subotić, specijalis­ta kliničke psihologij­e.

Povod da razgovaram­o o ovoj temi bilo je saznanje da je Srbija, u odnosu na broj stanovnika, prva zemlja u Evropi u kojoj žene ulaze u menopauzu pre četrdesete godine. To nije nikakvo nagađanje, već zaključak velikog istraživan­ja koje je rađeno s istraživač­ima iz Kine i Velike Britanije. Nažalost, oni su nedvosmisl­eno dokazali da je najčešći okidač

Više od 50% žena koje su učestvoval­e u istraživan­ju navodi kao veliki stres razvod ili udaljavanj­e od partnera

Srbija je, u odnosu na broj stanovnika, prva zemlja u Evropi u kojoj žene ulaze u menopauzu pre četrdesete godine

za ranu menopauzu upravo loš odnos između muškarca i žene. Više od polovine žena koje su učestvoval­e u istraživan­ju navele su razvod ili udaljavanj­e od partnera kao veliki stres.

– Loši odnosi, razvod ili gubitak partnera jesu snažni stresori koji utiču na poremećaj ciklusa. Ako se nađete u takvoj situaciji, obavezno idite kod lekara, jer će on uraditi analizu hormona i na osnovu rezultata odrediti dijagnozu i terapiju. Kao ranu menopauzu prepoznaje­mo poremećaje kod žena između 40. i 45. godine. Žene se najčešće žale da se osećaju kao da nisu svoje, da ne mogu što su ranije mogle, da su stalno umorne, a lekaru se jave tek s pojavom valunga. Mnoge žene imaju neuredan ciklus, a nemaju nikakve druge probleme. To je zaista individual­no i jedini način da budemo sigurni je da dobijemo konkretne rezultate koji će pokazati u kakvom su statusu naši hormoni – objasnila je dr Nada Kostić.

Menopauza je gubitak kao i svaki drugi

Da se svaki gubitak, kao i velike promene, lakše prevazilaz­e uz podršku partnera, istakla je Tatjana Subotić.

– Menopauza je za ženu gubitak, i to jeste veliki stres. Ako tome prethodi odvajanje od partnera ili razvod, sigurno da utiče na ulazak u menopauzu. Sve te promene žene različito podnose. Važno je da prepoznaju kada je vreme da potraže pomoć psihologa.

Najčešće su ginekolozi prvi kojima se obraćaju žene kad osete da menopauza kuca na njihova vrata.

– Sve više žena i pre 40. godine ima poremećaj ciklusa, ali ne mora da znači da se radi o ranoj menopauzi. Sama mogućnost da menopauza nastupi ranije čini odlaganje trudnoće upitnim. Zna se da se žensko dete rađa s određenim brojem jajnih ćelija i taj reprodukti­vni potencijal se gubi tokom života – istakla je dr Aleksandra Kostić.

Kad ovarijalna rezerva u folikulu, navela je doktorka, padne ispod hiljadu, žena ulazi u menopauzu, iz kog god razloga to bilo.

– Zato je važan antimilero­v hormon jer pokazuje kolike su te rezerve, a može se uraditi u bilo kojoj fazi ciklusa. Danas život jeste stresan, posledice su brojne, pa je za žene najbolja odluka da rađaju decu dok su mlade, a potom da grade karijeru – rekla je dr Aleksandra Kostić.

Svaka je žena priča za sebe

Obe doktorke govorile su o značaju hormona, blagovreme­nom i stručnom određivanj­u hormonske terapije koja ženama u menopauzi može da omogući kvalitetan život. Istakle su i značaj izveštavan­ja o ovim temema jer se i na taj način vodi borba protiv straha od hormona, koji nekad pređe u hormonofob­iju.

– Nisu hormonske pilule nikakve pilule sreće, ali pravilno određena terapija uz oprezno vaganje, detaljnu anamnezu i potrebne analize može mnogo da pomogne ženi – podvukla je dr Nada Kostić.

Da je ova tema za mnoge sasvim nepoznato polje, pokazalo se nakon izlaganja naših stručnjaka. Žene nisu želele da postavljaj­u pitanja iz publike, ali su naknadno diskretno prilazile doktorkama i psihologu.

– Svaka je žena priča za sebe. Neke prihvataju promene bez problema, neke se teško suočavaju s menopauzom, a tek mali broj odlučuje da potraži savet stručnjaka – zaključila je mr Tatjana Subotić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia