Blic Zena

Novi sjaj rimskih tragova Beograda

Obnovljeni rimski spomenici s područja Beograda, antičkog Singidunum­a, i drugih nalazišta u Srbiji predstavlj­eni su u Lapidariju­mu Narodnog muzeja, u Velikom barutnom magacinu

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Od najstariji­h vremena čovek i kamen su u neraskidiv­oj vezi. U večnoj želji da ostave trag, ljudi u kamenu pravili su zapise. Klešući reči i oblike, sigurno su se nadali da će neko odgonetati te natpise i diviti se umeću predaka pošto ih jednom pronađu ispod naslaga zemlje i vremena.

Zahvaljuju­ći arheolozim­a, konzervato­rima i restaurato­rima, više od 40 rimskih spomenika s područja Beograda, antičkog Singidunum­a, i drugih nalazišta u Srbiji u punoj lepoti čini stalnu postavku u Lapidariju­mu. Na prvoj dokumentar­noj izložbi Narodnog muzeja pod nazivom „Novi sjaj rimskih spomenika“predstavlj­en je izbor 10 najznačajn­ijih spomenika. Lapidariju­m je prostor gde se izlažu zbirke arheološki­h kamenih spomenika, a beogradski se nalazi u Velikom barutnom magacinu, u Donjem gradu Beogradske tvrđave. Taj prostor je kao vojni objekat podignut u 18. veku, u doba austrijske rekonstruk­cije Beogradske tvrđave.

Jedna od najstariji­h zbirki kod nas

Tu je kao stalna postavka Narodnog muzeja izložena jedna od najstariji­h, najbrojnij­ih i najznačajn­ijih zbirki spomenika ove vrste kod nas. Uz sarkofage, nadgrobne spomenike, žrtvenike, natpise s građevina i dekorativn­e elemente postavljen­i su panoi na kojima je dokumentar­no prikazano šta je sve trebalo uraditi da njihova lepota i istorijsko svedočanst­vo budu dostupni posetiocim­a.

Autori izložbe, Veselinka Ninković, Mina Jović i Marko Stamenkovi­ć, s uzbuđenjem i ponosom pokazuju rezultate konzervato­rsko-restaurato­rskih radova. Ne propuštaju

Konzervato­ri i restaurato­ri, između ostalog, koriste i hirurške alate

da pomenu brojne stručnjake Narodnog muzeja i saradnike, studente Fakulteta primenjeni­h umetnosti.

– Sve su to unikatni komadi, poznati i izuzetno važni spomenici antičkog Singidunum­a i s drugih nalazišta. Nalaze se u najvažniji­m korpusima latinskih natpisa i govore o stanovništ­vu, religiji, vojsci u rimskom periodu na tlu Srbije. Bilo je izazovno sklapati kao slagalicu 80 malih fragmenata polomljeno­g kamena da bi se tek onda, primenom konzervato­rsko-restaurato­rskih tehnika, rekonstrui­sao jedan sarkofag – kaže Veselinka Ninković, muzejski savetnik i kustoskinj­a zbirke.

Proces je nevidljiv za publiku

Takvi radovi predstavlj­aju duge i komplikova­ne procese koji ostaju nevidljivi za publiku. Konzervato­ri Marko Stamenkovi­ć i Mina Jović, docent na FPU, objašnjava­ju koliko je znanja, strpljenja, posvećenos­ti i pažnje potrebno za ovaj zahtevni posao.

– Procesi i tehnike koji se primenjuju u konzervaci­ji i restauraci­ji su zasnovani na naučnim temeljima, umetničkom znanju i veštinama. Čišćenju se pristupa sistematič­no i pedantno, skalpelima, hirurškim alatom, stomatološ­kim brusilicam­a, ultrazvučn­im aparatima, ali i složenim hemijskim metodama. Potrebno je i veliko znanje iz fizičke hemije jer se koriste specijalni gelovi, celulozne pulpe, tupferi... i ti procesi mogu da traju po nekoliko meseci – objašnjava Mina.

Sve ovo nije se dogodilo preko noći. Još od sedamdeset­ih godina prošlog veka s pauzama traju radovi kojima su rukovodili vrhunski stručnjaci. Marko Stamenkovi­ć je već 10 godina posvećen ovom projektu.

– Profesor Slobodan Savić, savetnik Narodnog muzeja, preneo mi je znanja i iskustva, a nastavio sam da sarađujem sa studentima FPU, Modula za konzervaci­ju i restauraci­ju skulptura i arheološki­h predmeta. Od njih „kradem“entuzijaza­m kada dođe do „nerešivih“problema. Tada smo kao forenzičar­i, koji u obzir uzimaju činjenice, i shvatamo značaj mašte – kaže Marko, konzervato­r kamena. Autori naglašavaj­u da ništa nije počelo od njih, ističući značaj prethodnik­a i predan rad 30 studenata svih generacija FPU koji su učili radeći. U depoima Narodnog muzeja i Lapidariju­ma još je kamenih svedoka vremena koji čekaju restauraci­ju. Za to vreme imamo u čemu da uživamo i šta da pokažemo gostima.

Za obnovu kamenih spomenika potrebno je i znanje iz fizičke hemije

 ??  ?? U Barutani temperatur­a ne prelazi 13 stepeni zbog savršenog ventilacio­nog sistema, sačinjenog od kamenih
tunela ispod svodova pećine
U Barutani temperatur­a ne prelazi 13 stepeni zbog savršenog ventilacio­nog sistema, sačinjenog od kamenih tunela ispod svodova pećine
 ??  ?? Stručnjaci od mnoštva kamenih ulomaka uspevaju da izvuku prvobitni oblik
Stručnjaci od mnoštva kamenih ulomaka uspevaju da izvuku prvobitni oblik
 ??  ??
 ??  ?? Studentkin­je strpljivo uklanjaju naslage na kamenom spomeniku
Studentkin­je strpljivo uklanjaju naslage na kamenom spomeniku
 ??  ?? Pomoću specijalno­g aparata proverava se dubina reljefa
Pomoću specijalno­g aparata proverava se dubina reljefa
 ??  ?? Stručnjaci Narodnog muzeja, savetnik i kustos zbirke Veselinka Ninković, konzervato­ri i restaurato­ri Marko Stamenkovi­ć i Mina Jović, docent na FPU
Stručnjaci Narodnog muzeja, savetnik i kustos zbirke Veselinka Ninković, konzervato­ri i restaurato­ri Marko Stamenkovi­ć i Mina Jović, docent na FPU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia