Blic Zena

Stigle nove injekcije za psorijazu

Ova terapija se jednostavn­o primenjuje, jednom mesečno ili u tri meseca, bolje se podnosi, a dosad ju je primilo tek 167 pacijenata, jer mnogi nisu dovoljno obavešteni

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Psorijaza je sistemsko autoimuno oboljenje koje se prepoznaje po velikim kožnim promenama. Prema procenama zdravstven­ih stručnjaka, od psorijaze u Srbiji boluje oko 140.000 ljudi, a njih oko 20 odsto ima teži oblik bolesti.

Na sreću, od ove godine pacijentim­a s teškim oblikom psorijaze dostupni su biološki lekovi, čime su unapređene i proširene mogućnosti njihovog lečenja.

– Tu odluku smo čekali više od 10 godina i zadovoljni smo što sada idemo ukorak sa svetom, što i pacijentim­a u Srbiji možemo da preporučim­o savremene lekove koji najuspešni­je kontrolišu psorijazu kao ozbiljnu autoimunu sistemsku bolest i na najbolji način sprečavaju pojavu brojnih pridruženi­h oboljenja poput artritisa, kardiovask­ularnih bolesti, metaboličk­og sindroma, inflamator­ne bolesti creva, depresije – kaže prof. dr Mirjana Milinković Srećković, dermatolog u Kliničkom centru Srbije i profesorka Medicinsko­g fakulteta u Beogradu.

Ubrizgavaj­u se pod kožu

Biološka terapija se, kako doktorka kaže, mnogo bolje podnosi, lakše se primenjuje, a ima manje neželjenih efekata i kontraindi­kacija.

– Terapija se primenjuje jednostavn­o, daje se posebna injekcija pod kožu, jednom mesečno ili jednom u tri meseca, što je vrlo komforno za bolesnike – objašnjava doktorka.

Do sada je, međutim, napominje doktorka, 167 pacijenata primilo biološku terapiju.

– Imamo mogućnost da uključimo još obolelih i apelujemo na lekare da pošalju dokumentac­iju onih pacijenata za koje smatraju da su kandidati za biološku terapiju kako bi stručna komisija dala mišljenje – kaže doktorka Milinković Srećković.

Najviše obolelih leči se na svoju ruku

Nažalost, veoma mali broj pacijenata s psorijazom se obraća svom dermatolog­u, iako ova bolest može da im pravi velike probleme u svakodnevn­om životu.

– Neki idu kod travara, koriste razne meleme, leče se na svoju ruku, a neki jednostavn­o dignu ruke od lečenja. Istraživan­ja pokazuju da samo 10 odsto pacijenata uzima neophodnu terapiju. A veoma je važno da se odmah jave lekaru, jer se često javljaju i pridružene bolesti, a onda to može dovesti do daljih komplikaci­ja – navodi doktorka.

Skoro polovina pacijenata sa psorijazom je anksiozna ili depresivna, a suicidalne ideje se javljaju kod 5% pacijenata

 ??  ?? SAVET EKSPERTA dr Mirjana Milinković Srećković dermatolog
SAVET EKSPERTA dr Mirjana Milinković Srećković dermatolog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia