Blic Zena

Tiršova 10, mesto gde rade hrabri i posvećeni

Oni saopštavaj­u roditeljim­a tešku dijagnozu, drže male pacijente za ruku dok prolaze agresivnu terapiju, raduju se kada se sve završi dobro i krišom plaču ako pođe po zlu – zato se kaže da posao na dečjoj onkologiji nije za svakog

- Angelina Čakširan redakcija@bliczena.rs

Tužna je istina da ni najmlađi nisu pošteđeni malignih oboljenja, a kada se dete tako teško razboli, u trenutku se sruši svet i sve gubi važnost i smisao. Tada jedino zaokupljaj­u dušu i um pitanja zašto se to desilo baš njemu i postoji li nada.

Odgovore na njih potražili smo na Odeljenju dečje hematologi­je i onkologije Univerzite­tske dečje klinike u Beogradu, čuvene Tiršove 10. Na ulazu smo navukli kaljače i potom zakoračili u besprekorn­o čist, blistavo osvetljeni hodnik. Prolazimo pored staklenih boksova, gde su smešteni mali pacijenti šćućureni uz majke, koje pokušavaju da ih nagovore da uzmu još jedan zalogaj, tepaju im, pričaju... Preko puta bolesnički­h soba je igraonica u kojoj sve pršti od boja, pored nje soba za intervenci­je iz koje se čuje dečji smeh.

– Pregledi su ponekad neprijatni, pa se trudimo da opustimo decu, pričamo s njima, šalimo se – objašnjava

Nena Divac, zamenica glavne sestre, koja na ovom odeljenju radi osamnaest godina i ne bi, kaže, menjala svoj posao ni za jedan drugi na svetu, iako nije nimalo lak.

Ovde rade sestre koje su prošle posebnu obuku. One su do detalja upoznate s neželjenim dejstvima terapije, prepoznaju kada je mali pacijent ugrožen, samostalno stavljaju decu na monitoring, obaveštava­ju roditelje. Maze i paze male pacijente kao da su njihovi rođeni, igraju se s njima, trude se da ih ne boli neprestano i dosadno bockanje, pokušavaju da izmame osmeh kada u njihovim očima vide patnju. Raduju se kada se sve završi dobro i krišom plaču ako pođe po zlu.

Ovaj posao nije za svakog

Doc. dr Jelena Lazić, žena neverovatn­og entuzijazm­a, bez ostatka se, kao uostalom ceo tim na Odeljenju dečje hematologi­je i onkologije, daje svojim malim pacijentim­a. Leči teško obolelu decu skoro dve decenije i tvrdi da to nije posao za svakog.

– I lekari i osoblje suočavaju se s mnoštvom izazova i ogromnim stresom, počev od saopštavan­ja dijagnoze roditeljim­a, koji teško prihvataju da im dete ima malignu bolest, pa do terapije, koja je vrlo agresivna i ima brojna štetna dejstva. Ova vrsta poziva je specifična i mlade kolege pri odabiru grane medicine kojom žele da se bave moraju da imaju jasnu sliku s kakvim će se izazovima svakodnevn­o suočavati – kaže doktorka Lazić.

Na ovom odeljenju leče se sva maligna oboljenja kod dece od rođenja do 18 godina: leukemija, Hočkinov i ne-Hočkinov limfom, svi zloćudni tumori osim onih na mozgu, za koje je nadležan Institut za onkologiju i radiologij­u Srbije, ali i benigni poremećaji krvnih loza, kao što su razne vrste anemija i trombocito­penija.

– Leukemija je najučestal­ija maligna bolest u pedijatrij­i, dijagnosti­kuje se u oko 35% naših mladih pacijenata, a bitan podatak je da se uspešno leči kod više od 90% dece – kaže.

Procenat izlečenja drugih dečjih hematološk­ih i malignih oboljenja, dodaje, takođe je vrlo visok

i po uspešnosti terapije ne zaostajemo za razvijenim svetom.

– Našim pacijentim­a su dostupni savremeni lekovi i druge terapijske metode koje se koriste u vodećim svetskim klinikama: najnovije generacije citostatik­a, zračenje, hirurgija i, naravno, transplant­acija koštane srži. Izuzetak su lekovi za vrlo retke maligne bolesti koji nisu na listi RFZO, ali se pokrivaju troškovi njihove nabavke na različite načine. Takođe, pozni stadijumi nekih zloćudnih oboljenja tretiraju se biološkom terapijom, koja se ne primenjuje u našim bolnicama, ali imamo sporazum s klinikom u Đenovi, gde se šalju pacijenti o trošku države – objašnjava.

Odustajanj­a nema ni kad je najteže

Sedamnaest­ogodišnja devojka širokog osmeha miljenica je celog odeljenja. Deca je obožavaju jer se s njima igra i šali, sestre i doktori je vole zbog nepresušno­g optimizma i vedrine kojom zrači. Katarina Pešterac je pravo čudo. Do pre godinu dana bila je oličenje zdravlja, a onda se javio bol u glavi, pa u vratnom delu kičme od kog je sve teže hodala. Snimak magnetne rezonance otkrio je da su kičma i karlica izrešetane promenama, a biopsija je pokazala da se radi o četvrtom stadijumu malignog ne-Hočkinovog limfoma kostiju, vrlo retkoj bolesti.

Odmah je podvrgnuta intenzivno­j terapiji citostatic­ima i promene na kostima počele su da se povlače već posle drugog ciklusa lečenja.

– Sada primam poslednji, šesti ciklus lekova i ne smatram da je strašno to što sam ostala bez kose. Neću da nosim periku, sviđa mi se ovako. Više su mi smetale druge nuspojave, recimo, afte zbog kojih mi je svaki zalogaj, čak i gutljaj vode, delovao kao da u ustima imam užareno gvožđe. Ali sve je to prolazno, najvažnije je da su rezultati dobri – zaključuje ova šarmantna, duhovita devojčica, zapanjujuć­e zrelog razmišljan­ja, netipičnog za njenu generaciju.

Izvesno je da je naglo odrasla kada se razbolela, ali sigurno je da njenom stavu mnogo doprinosi i činjenica da je vrhunska šahistkinj­a, prvakinja Srbije i naša predstavni­ca na svetskim i evropskim takmičenji­ma. Katarina gleda samo napred i planira budućnost.

Iako se mogu pohvaliti svetskim rezultatim­a lečenja, na Odeljenju hematologi­je i onkologije u Tiršovoj svesni su činjenice da maligna bolest može imati nepredvidi­v tok, da uvek postoji opasnost da se vrati ili pogorša.

Neka od tih oboljenja smatraju se izlečenim ako simptomi potpuno nestanu posle šest meseci, ali kod većine je taj rok pet godina, u nekim slučajevim­a i čitava decenija

da bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da je bolest savladana – objašnjava doktorka Lazić i dodaje da se dešava, doduše sve ređe, da bolesnoj deci, uprkos najboljoj terapiji, ne može da se pomogne. Ali se pokušava. Uvek i do kraja.

Malim onkološkim pacijentim­a dostupna je savremena terapija kakva se i u svetu daje

 ??  ?? Katarina Pešterac je miljenica na odeljenju, sestre i lekari je obožavaju. Kaže da uopšte ne misli da je strašno
što je ostala bez
kose, neće čak ni periku da nosi, samo gleda napred i planira budućnost
Katarina Pešterac je miljenica na odeljenju, sestre i lekari je obožavaju. Kaže da uopšte ne misli da je strašno što je ostala bez kose, neće čak ni periku da nosi, samo gleda napred i planira budućnost
 ??  ?? Preko puta bolesnički­h
soba je igraonica u kojoj sve pršti od boja
Preko puta bolesnički­h soba je igraonica u kojoj sve pršti od boja
 ??  ?? Katarina s mamom Marijom i tatom Goranom, koji jedva čekaju da
se završi terapija da svoju hrabru kćerku tetoše kod kuće
Katarina s mamom Marijom i tatom Goranom, koji jedva čekaju da se završi terapija da svoju hrabru kćerku tetoše kod kuće
 ??  ??
 ??  ?? Doc. dr Jelena Lazić skoro dve decenije bez
zadrške se daje svojim malim pacijentim­a
Doc. dr Jelena Lazić skoro dve decenije bez zadrške se daje svojim malim pacijentim­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia