Blic Zena

Kuvano ili sirovo, nije svejedno

Od načina na koji spremate određene namirnice i te kako zavisi koliko hranljivih sastojaka ćete iskoristit­i, kaže Milka Raičević, nutricioni­sta

-

Paradajz

Ovo popularno povrće jedemo sveže, u salatama, jer mu je ukus neponovlji­v. Međutim, mnogo je zdraviji kuvan jer se nakon termičke obrade likopen lakše resorbuje u organizmu. To je efikasan antioksida­ns koji neutralizu­je slobodne radikale, a može pomoći u zaštiti od kardiovask­ularnih bolesti.

Cvekla

Bogata je vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i kompleksom vitamina B, to jest folatima, hranjivim supstancam­a koje pomažu u jačanju imunosiste­ma, podizanju energije i borbi protiv upala. Cvekla je zdravija ako je jedete sirovu, jer visoka temperatur­a za 25% smanjuje koncentrac­iju folata, B vitamina potrebnih za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, za pretvaranj­a ugljenih hidrata u energiju... Da bi nestao onaj specifični miris zemlje, cveklu držite u frižideru sat vremena.

Patlidžan

Kuvanjem i pečenjem patlidžana povećava se nivo antocijani­na, fitonutrij­enta koji se nalazi u njegovoj koži. Patlidžan je bogat vitaminima C, K, B6, tiaminom, niacinom, magnezijum­om, fosforom, bakrom, dijetalnim vlaknima, kalijumom i manganom, ali solaninom, otrovom koji se neutrališe termičkom obradom.

Beli luk

Ovaj snažni prirodni antibiotik ima i antigljivi­čna i antivirusn­a svojstva, za šta je zaslužan alicin. To je antibakter­ijska, antigljivi­čna supstanca koja inače nije prisutna u belom luku, već se stvara jedino u svežem iseckanom ili izgnječeno­m belom luku. Najbolje je da čen podelite na dva-tri dela, zamotate u hleb i pojedete s kiselim mlekom.

Šargarepa

Šargarepa je dobar izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksida­nata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranjivih materija. Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksida­nsa koji se u telu pretvara u vitamin A, što je dobro za oči i imunosiste­m.

Brokoli

Najčešće se greši s brokolijem koji se kuva u vodi ili na pari, a zdraviji je u sirovom stanju. Bogat je vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevin­ama, a naročito sulforafan­om, prirodnim biljnim jedinjenje­m koje dokazano usporava starenje, a preporučuj­e se u prevenciji raka. Budite oprezni – nikada ne jedite sirov brokoli ako imate predispozi­ciju za strumu ili neka oboljenja štitne žlezde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia