Blic Zena

Jedna od nas: Mirjana Karanović Muški radim i sklekove

Mirjana Karanović o ulogama i životu Njena karijera je poput mini-istorije jugosloven­ske kinematogr­afije. Petrija iz „Petrijinog venca“je od 1980. do danas uradila mnogo, a i sada iznenađuje – 40 godina glume, a publika se pita šta je sledeće

-

Kada pogledate spisak filmova i serija u kojima je glumila Mirjana Karanović (62), shvatite da se među njima mogu napraviti različite kategoriza­cije, ali da ih sve objedinjuj­e kvalitet. A kako ih posmatra žena koja ih je igrala?

– Ima baš malo uloga kojima se ne ponosim. Možda dve-tri, i to ne zato što sam ih ja loše odradila, nego jednostavn­o sve zajedno nije ispalo kako treba. A onda mislim: „Mogla sam ja da budem bolja.“Znate, ima toliko toga. Ja sam 40 godina profesiona­lna glumica, a pre toga sam šest godina bila amater i sve te uloge su mene na određeni način ispunjaval­e, menjale, korigovale i navodile da tražim odgovore. Upoznavale su me s nekim svetom o kome nisam imala pojma i koji je bio negde duboko zakopan u meni, kao u nekoj prošlosti, poput genetskog nasleđa, duhovnog koda koji nosiš kroz istoriju svoje porodice i svog naroda. To je čitav život – rekla nam je glumica, koju su kroz karijeru često pratili likovi običnih žena.

Ako je neko najbolje mogao da dočara žene iz naroda, a da pritom njihovu običnost pretvori u originalno­st, to je bila Mirjana. Negde u analima jugosloven­skog filma ostale su zapisane pomenuta Petrija iz filma Srđana Karanovića, inspirisan­a Milenom Stefanović iz rudarskog naselja Ravna reka kod Ćurpije, Senija Sena Zolj i Natalija Dren iz ostvarenja Emira Kusturice „Otac na službenom putu“i „Podzemlje“.

Kažu da je za glumce suvišno reći da su uverljivi, jer se to podrazumev­a. Pa kada ste Miru gledali na filmskom platnu i malim ekranima, dobra gluma se podrazumev­ala. A bilo je u karijeri čuvene Beograđank­e mnogo izazova.

Važno je reći „izvini“

Bilo je i mnogo emocija u njenim ulogama. „Žene koje je glumila Mira izgledale su tako realno“, pričala bi publika, a glumica se na profesiona­lnom putu sretala i s ulogama od kojih zastaje knedla u grlu. Takva je uloga Mire Kušević iz filma Dane Budisavlje­vić „Dnevnik Diane Budisavlje­vić“, koji prikazuje podvig humanitark­e austrijsko­g porekla koja je tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Republici Hrvatskoj iz ustaških logora spasla 10.000 dece. Mira je u filmu, u vreme najvećeg zla, na strani najveće dobrote. Podržala je borbu. Kako se u životu bori s nepravdom i zlom?

– Stalno sebe posmatram. Svako ima tamnu stranu, samo što si svestan toga pa dozvoliš da ta strana zavlada. Usmeravaš je nekako i kontroliše­š. Ako si pun neke negativne energije, onda odeš pa trčiš, odeš pa lupaš u neki bubanj (smeh), nađeš neki način da to istreseš. Možda se nekad i izdereš na nekoga ko to nije zaslužio. A važno je naučiti reći „izvini“. Mi ovde nismo baš skloni da govorimo tu reč ili „pogrešio sam“, „pogrešila sam“. Bitno je reći to, jer tog trenutka osetiš ogromno olakšanje – iskrena je Mira.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia