Blic Zena

Pikantna pita od tortilja i mesa

-

Mekane i savitljive, lako se pune sastojcima i sosom po želji, pa su zato tortilje uvek dobrodošle na svakoj trpezi.

Uz sve to odlične su i za sve početnike u kuhinji, jer s njima greške nema, pa za tren oka možete da napravite superukusa­n obrok.

A ako želite malo da eksperimen­tišete u kuhinji, onda je pred vama pravi izazov – meksička pita od tortilja, koja je toliko sočna i ukusna da vam garantujem­o da će postati redovna na vašem kućnom jelovniku. Sastojci su veoma jednostavn­i. Osim tortilja, potrebne su vam namirnice koje manje-više imate u kuhinji i eto brzinskog ručka.

Na ulju propržite veću glavicu ljubičasto­g luka, pa kada omekša, dodajte dva čena ispasirano­g belog luka. Posolite, pobiberite i dobro promešajte.

Luku dodajte 300 g mlevenog mešanog mesa, propržite ga, pa dodajte 400 ml soka od paradajza, kašičicu šećera, pola kašičice tucane ljute paprike. Dobro promešajte i krčkajte 15 minuta.

Smesi od mesa dodajte 150 g kukuruza šećerca, seckanu vezu peršuna i jednu veću rendanu tikvicu. Promešajte pa sklonite sa strane.

Na dno okruglog pleha stavite pek-papir, pa po dnu rasporedit­e četiri veće tortilje tako da im krajevi vire van pleha. Sipajte trećinu fila, pospite rendanim kačkavalje­m, pa ređajte pitu kao musaku – red tortilja, red fila, red kačkavalja – dok ne potrošite materijal.

Na kraju stavite dve tortilje kao poklopac, uvucite krajeve koji vire iz pleha, pa sve dobro premažite sa 200 g kisele pavlake, pa pospite sa 150 g rendanog kačkavalja. Pitu pecite na 200 stepeni oko pola sata.

 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia