Blic Zena

Porodica: Dunja i Dejan Šeguljev Kao da je Lara oduvek bila tu s nama

„Naša beba! Jao, što je slatka“, tako smo svi u redakciji reagovali kada se Dunja porodila, a tek kad nam je poslala prvu sliku male Lare, istopili smo se. A ona i Dejan, to je sreća neopisiva! Jedva smo dočekali da ih posetimo

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Još jedan polazak na put, još jedna poseta porodici čiju lepu priču treba preneti čitaocima. Krećemo u Srbobran kod Dunje i Dejana. Međutim, ova priča nije kao druge. Njihova priča govori šta mogu velike i dobre ideje, govori da nema lepšeg nego usrećiti drugog, izmamiti mu osmeh posle toliko briga i strepnji. Govori koliko je važno da plemenitos­t u svima nama istraje, u kakvim god vremenima da živimo.

Zato je bilo neizmerno zadovljstv­o posetiti Dunju i Dejana u njihovom skromnom domu u Srbobranu. Njih dvoje su u okviru akcije „Za više beba u Srbiji“našeg magazina i Specijalne bolnice za ginekologi­ju „Jevremova“bili jedan od tri para kojima smo darovali besplatnu vantelesnu oplodnju.

Ozarili smo se svi u redakciji kada nam je Dunja javila da je konačno trudna, redovno smo proveraval­i kako teče trudnoća, čekali dan kada će nam javiti da je beba stigla. I onda se i to desilo. Jedva smo se strpeli da bebica malko ojača kako bismo je posetili.

– Čim sam se porodila, stavili su mi je na grudi i ona je odmah, kao odrasla, gledala i gledala u mene – počinje priču Dunja Kojić Šeguljev (35) kako je porođaj bio težak za nju i za bebu, ali na kraju se sve, srećom, lepo završilo.

Čekala je Dunja taj trenutak dugo. Ona i Dejan prošli su osam godina mukotrpnih ispitivanj­a. Zato je, još otkad je ušla u osmi mesec trudnoće, bila vrlo nestrpljiv­a, nije mogla da dočeka da upozna svoju curicu.

– Između nas dve se odmah stvorila snažna veza, imala sam osećaj od prvog dana kao da je tu oduvek sa mnom.

Tih nekoliko dana u porodilišt­u, dok je bebica bila u krevetiću do nje, uživala je da je gleda kako spava. Priznaje i da joj je trebalo malo vremena da nauči da je nosi jer je bila tako mala, ali sada je sve dobro.

– Plače samo kad je gladna. I obožava da se kupa. Krivo nam je što nas niste posetili uveče da vidite to čudo – pričaju uglas.

Kažu i da je, kako dani odmiču, neverovatn­o gledati njihovu mezimicu dok lagano otkriva svet oko sebe.

Najviše vremena bebica je sa mamom, kojoj mnogo pomažu njena mama i svekrva, posebno oko kuvanja ručka, pranja veša…

– Ja moram da radim po ceo dan, pa kad uveče dođem kući, umoran sam, ali uvek pomognem Dunji koliko mogu –

Lara malo-malo kao da nešto pokazuje dugim prstićima, pa je baka obećala da će joj jednog dana kupiti klavir

priča tata Dejan.

Priznaje, u početku nije smeo ni da uzme Laru, ali sad se već uhodao, pa je uveče uspavljuje, zajedno s Dunjom je kupa… Trudi se da bude uz svoje dve princeze, ali mora i da radi kako bi im obezbedio ono što im treba.

Očekivali su, kažu oboje, da će roditeljst­vo biti zahtevnije, naslušali su se svakakvih priča, međutim, bar za sada, sve ide baš kako treba. Našli su pravi ritam i prepustili se.

Otkrivaju nam i da ih ne muče oni uobičajeni strahovi koje imaju mnogi mladi roditelji – da će povrediti bebu, da će je ispustiti, da će se neka nezgoda desiti.

– Srećom, još na početku me je doktorka umirila, objasnila mi da bebe nisu tako krhke kao što mnogi misle.

Stoga oni sada jednostavn­o samo uživaju ispunjeni srećom koju je teško iskazati rečima. A još kada su saznali da je Dunja trudna, Dejan je počeo da im gradi dom. Oni žive u kući s njegovim roditeljim­a i bakom, ali imaju i svoju slobodu na spratu te porodične kuće.

A nije im bilo lako. Zadužili su se, krenuli od nule. Uz to, Dunja kao vaspitačic­a obavlja vrlo plemenit, ali iscrpljuju­ći posao s decom sa smetnjama u razvoju, a Dejan radi kod kuće kao automehani­čar. Pored toga, on radi sve i svašta mimo svog zanimanja kako bi imali za pristojan život.

– Uspeli smo da našoj Lari obezbedimo lep kutak, a ako sve bude kako treba, za koju godinu ćemo dovršiti ceo sprat, pa će imati i svoju sobu.

Tu planiraju da stave i drvenu stolicu za ljuljanje koja je za sada u njihovoj spavaćoj sobi, gde je i krevetac.

– Ta stolica je još od mog dede, a Dejan ju je malo sredio. Mislili smo da na nju ugraviramo Larino ime i datum rođenja. Sada je u njoj ljuljuškam­o, a za neku godinu ćemo u njoj Lari čitati pesmice i priče, i to u njenom sobičku – priča Dunja.

A do tada raduju se praznicima koji će, kako kažu, biti najlepši do sada.

– Zajedno ćemo kititi jelku, okupićemo se svi u kući, kao i ranije, ali sad je sve drugačije. Nama je sada praznik svaki dan – kažu nam Dunja i Dejan za kraj.

Posle akcije „Za više beba u Srbiji“, u okviru koje smo sa Specijalno­m bolnicom za ginekologi­ju „Jevremova“darovali tri besplatne vantelesne oplodnje, stigla je malena Lara, koju su mama i tata toliko želeli

 ??  ??
 ??  ?? Ukrasili su lep kutak za mezimicu, a za koju godinu opremiće joj i odvojenu sobu
Ukrasili su lep kutak za mezimicu, a za koju godinu opremiće joj i odvojenu sobu
 ??  ?? Bebi su dali ime
Lara jer su hteli
da bude i lepo i kratko i zvučno
Bebi su dali ime Lara jer su hteli da bude i lepo i kratko i zvučno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia