Blic Zena

Tromb, prepoznajt­e prve znake

Ako se ne prepozna na vreme, krvni ugrušak može da dovede do kobnih posledica

- dr Petar Dragić vaskularni hirurg

Tromboza je formiranje krvnog ugruška u krvnom sudu. Ako do toga dođe, problemi variraju od neugodnost­i do stanja koja mogu da se završe smrću. Zato je važno da se simptomi tromba prepoznaju na vreme.

Tromb se formira kada se ošteti krvni sud ili se poremeti normalan tok krvi, kao u slučaju proširenih vena, i tada se trombociti i crvena krvna zrnca slepljuju pomoću molekula zvanog fibrin, pa ugrušak raste sve dok se krvni sud u potpunosti ne začepi i izazove trombozu.

– Tromboza pogađa i površni i duboki venski sistem. I dok je tromboza površnog venskog sistema češća, i vrlo nezgodna i neprijatna, tromboza dubokog venskog sistema je opasnija, jer tromb odatle može da se pokrene i izazove mnogo veći zdravstven­i problem – objašnjava dr Petar Dragić, specijaliz­ovani hirurg iz oblasti venske problemati­ke i venske estetike, pionir u ovoj oblasti i lekar koji je uradio najveći broj laserskih operacija vena na planeti.

Tromb može da se pojavi u bilo kom krvnom sudu, a najčešće u nogama

Noge su prve na udaru

Kada se krvni sud začepi, kaže naš sagovornik, prvi simptomi su najčešće vrlo burni.

– Kada se upali vena na zahvaćenom mestu, prvo se javlja jak bol, a potom crvenilo i otok kao posledica jake upale tkiva oko vene. Ovo su najčešće tegobe i javljaju se praktično odmah po pojavi tromba, ali pored njih može da postoji i osećaj težine, pritiska, vreline i zatezanja u oboleloj nozi.

Iako ugrušak može da se stvori u bilo kom delu tela, on u čak 80 odsto slučajeva nastaje u venskom sistemu noge.

– Razlog za ovakvu statistiku nalazimo u samoj funkciji noge, koja je bukvalno naš oslonac i koja trpi svu silu gravitacij­e, a kada je noga opterećena, onda su opterećene i vene u njoj – ističe doktor i dodaje da nastanak ugruška u velikoj meri zavisi od cirkulacij­e, a kod pacijenata s proširenim venama krv, umesto da cirkuliše, zadržava se i stagnira, što stvara plodno tlo za zgrušavanj­e krvi.

– Stoga, najugrožen­iji pacijenti su oni s proširenim venama, a drugi faktori koji se na to nadovezuju su neaktivan stil života, kao i poslovi koji zahtevaju dugotrajno stajanje.

Operacija je rešenje

Prvi korak je javiti se stručnjaku, jer se tromboza često završi pogrešno ili nedijagnos­tikovano, pa samim tim se i ne tretira adekvatno.

– Nakon prave dijagnoze prepisuje se terapija koja se uvek kroji prema svakom slučaju individual­no. Ukoliko se problem javi u proširenim venama noge, što najčešće i jeste slučaj, preporučuj­e se operativno uklanjanje bolesnih vena kako bi se sprečila nova tromboza. Nažalost, vene koje su pogođene trombozom imaju čak četiri puta veći rizik za nastanak novog tromba.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia