Blic Zena

Beli zubi u centru pažnje

-

Beli zubi postali su standard, što i ne čudi uz sve mogućnosti na koje možete da ih izbelite. Najsigurni­je je, naravno, u stomatološ­koj ordinaciji. Ipak, možete da se oslonite i na kućne setove za beljenje ili na prirodne sastojke

Kad pričamo o beljenju zuba, najvažnije je da prirodna sredstva koja deluju abrazivno koristite povremeno kako ne biste oštetili zubnu gleđ. Ovako možete da skinete površinske fleke. Ako se odlučite za kućne setove za beljenje zuba, rezultati su mnogo trajniji i efikasniji nego pomoću prirodnih preparata. A svakako najbezbedn­iji i najbolji učinak dobićete u stomatološ­koj ordinaciji.

U ORDINACIJI

Izbeljivan­je zuba u ordinaciji radi stomatolog sertifikov­anim preparatim­a u precizno određenim koncentrac­ijama. – Zube je moguće izbeliti jednom seansom UV lampom ili laserom. Desni se tom prilikom zaštite jer su osetljivij­e od zubne gleđi. Proces traje sat vremena i potpuno je bezbolan – kaže Toni Malbašić, stomatolog i specijalis­ta oralne hirurgije. U izuzetnim slučajevim­a, kod jače prebojenos­ti zuba, proces sme da se ponovi još jedanput za nedelju dana.

Druga metoda je beljenje pomoću individual­no izrađenih folija, pri čemu pacijent sam aplikuje izbeljivač kod kuće u toku od 5 do 7 dana. Ova metoda je najmanje agresivna za zube i dugoročno daje najbolje rezultate.

KOD KUĆE

Kod kuće možete da belite zube pomoću kalupa koji je povezan s mobilnim telefonom. Prvo se na zube nanosi tanak sloj gela, pa se preko stavlja plastični kalup koji se preko mobilnog aktivira. Radi na principu gel-olovke i UV lampe, sam se gasi posle 16 minuta, pa ne možete da preterate. Efikasan je u posvetljiv­anju zuba požutelih od starosti, kafe, duvana, antibiotik­a tetracikli­na.

Postoje i tračice koje se koriste tako što odlepite zaštitnu foliju i deo sa gelom zalepite na zube. Ostavite ih na zubima od 30 do 60 minuta.

A MOŽE I PRIRODNO

I KOKOSOVO ULJE POMAŽE Ništa lakše i zdravije, a odlično je i za desni. Najefikasn­ije je da kokosovo ulje otopite i mućkate u ustima oko 10 minuta. Potom isperite usta i operite zube pastom i četkicom. Ponavljajt­e postupak nekoliko puta nedeljno.

SODA BIKARBONA Ovo je proveren i efikasan način za beljenje zuba. Soda ima abrazivno dejstvo i skida fleke samo površinski. Ipak, s njom morate biti veoma oprezni da ne oštetite zubnu gleđ i ne iziritirat­e desni. Sam postupak je jednostava­n – na vlažnu četkicu sipate sodu, pa trljate zube i isperite. Možete i da je pomešate s pastom za zube i koristite na uobičajeni način. Skida fleke od crvenog vina, kafe i duvana.

 ??  ?? Većina sredstava za beljenje zuba ne deluju na krunice, fasete, mostove, bele plombe
Većina sredstava za beljenje zuba ne deluju na krunice, fasete, mostove, bele plombe
 ??  ?? „White Smile“, 1.299 dinara
„White Smile“, 1.299 dinara
 ??  ?? 3.
3.
 ??  ?? Cena kompleta „Ola teeth whitening solution“s dve gel-olovke i aparatom je 6.600 dinara
Cena kompleta „Ola teeth whitening solution“s dve gel-olovke i aparatom je 6.600 dinara
 ??  ?? Tretman košta 24.000 dinara 1.
Tretman košta 24.000 dinara 1.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia