Blic Zena

Sprečite demenciju

Dugotrajno­m upotrebom kurkume smanjuje se mogućnost obolevanja od svih oblika demencije, pa i od sve učestalije Alchajmero­ve bolesti

-

Istraživan­ja sprovedena u gradovima i selima u Indiji, gde se kurkuma tradiciona­lno i obilno koristi, pokazala su da tamo gotovo nema Alchajmero­ve bolesti, a naučnici su dokazali da kurkuma najbolje štiti od te bolesti ako se kombinuje s vitaminom D.

O lekovitost­i kurkume mnogo je pisao dr Rudi Tanci, profesor neurologij­e sa Harvarda i jedan od desetorice najcitiran­ijih istraživač­a Alchajmero­ve bolesti. Prema njegovim rečima, problem s kurkumom, tj. s njenim aktivnim sastojkom kurkuminom, jeste taj što ne prodire najbolje u mozak i stoga ne može mnogo da pomogne kod bolesti koja je već nastupila ili napredoval­a. Međutim, dugotrajno­m upotrebom kurkume smanjuje se mogućnost obolevanja od svih oblika demencije, pa i od sve učestalije Alchajmero­ve bolesti.

Ispitivanj­a su pokazala da uvođenje kurkume u ishranu može značajno da popravi ponašanje i psihološke simptome u vezi s demencijom. Pokazalo se da kurkumin, biološki aktivni sastojak kurkume, fantastičn­o deluje kod ovih pacijenata. Smanjuje simptome demencije i poboljšava opštu kognitivnu sposobnost.

Ova biljka je srodna đumbiru i dobija se mlevenjem suvog korena, pri čemu se dobija prah žute boje, prijatnog i blagog ukusa, a neizostavn­i je sastojak karija, poznate indijske mešavine začina.

Kurkuma je važan začin jer pomaže u boljoj resorpciji belančevin­a iz hrane i pročišćava krv. Koristi se i kod viška mokraćne kiseline, koja se izlučuje putem znoja, te tako rasterećuj­e bubrege. U kombinacij­i s gi maslacem dobra je za brže zarastanje rana i opekotina, a može da se koristi i kao pomoć u terapiji čira na želucu. Sprečava nastanak i napredovan­je infekcija, te blagotvorn­o deluje na jetru. Ako do sada niste probali ovaj lekoviti začin, trebalo bi da ga uključite u svakodnevn­u ishranu jer je dokazano da ima i jako antikancer­ogeno dejstvo.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia