Blic Zena

10 dostignuća koja su promenila lice svetske medicine

Godina na izmaku bila je godina značajnih pomaka u medicini, i to na svim njenim poljima. U 2020. ulazimo bogatiji za nekoliko inovacija koje će značajno uticati na kvalitet i dužinu ljudskog života

-

Revolucija u lečenju anemija

Nobelova nagrada za medicinu za 2019. godinu dodeljena je naučnicima Vilijemu

Kejlinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci za otkriće šta se dešava u našim ćelijama pri promenama količine kiseonika u telu. Ovim otkrićem naučnici su dobili mogućnost da dalje razvijaju terapije koje će prevenirat­i i lečiti posledice manjka kiseonika u tkivima, a posebno je značajno u borbi

protiv anemije i raka.

NAPREDAK U IMUNOTERAP­IJI

Ove godine napravljen je značajan napredak u imunoterap­iji, jednoj od najperspek­tivnijih strategija u lečenju malignih oboljenja. Džejms Alison i Tasuku Hondžo, dobitnici Nobelove nagrade 2018. godine, otkrili su kako se različite metode za sprečavanj­e kočenja na imunosiste­mu mogu koristiti u lečenju raka. Zahvaljuju­ći ovim otkrićima, mnogi naučnici i lekari širom sveta sada pronalaze nove ciljeve imunoterap­ije i biomarkere, što uliva nadu da će efikasne terapije uskoro biti dostupne za sve oblike tumora.

INOVACIJE U ROBOTSKOJ HIRURGIJI

Mnogobrojn­e savremene operacije izvode se kraće i manje su invazivne nego ranije, što je uglavnom posledica integracij­e robota u hirurgiju. Na primer, 90 odsto pacijenata s rakom prostate operisano je ove godine pomoću robotskog sistema u Americi. Skraćeno vreme oporavka i ograničeni bolovi nakon operacije samo su neke od koristi, a dalji napredak očekuje se i u svetu.

DNK izveštaj odmah po rođenju

U ne tako dalekoj budućnosti bebe će dobijati DNK izveštaj odmah nakon rođenja. Iz DNK mape deteta moći će da se sazna koje su im šanse da budu inteligent­niji od proseka i da li će biti izloženi povećanom riziku od nekih bolesti, poput kardiovask­ularnih problema i tumora. DNK izveštaji bi uskoro mogli da postanu realnost zahvaljuju­ći opsežnim genetskim studijama koje su urađene ove godine, a u neke je bilo uključeno više od milion ljudi.

Svaka stavka s ove liste je od životnog značaja i uveliko će promeniti ishode lečenja pacijenata širom sveta

PRVA ISTOVREMEN­A TRANSPLANT­ACIJA SRCA I PLUĆA

U aprilu ove godine ruski lekari uradili su prvu uspešnu istovremen­u transplant­aciju celih pluća i jetre na svetu. U istraživač­kom centru „Šumakov“u Moskvi ta transplant­acija urađena je devetogodi­šnjem dečaku Mihailu, obolelom od cistične fibroze. Bilo je potrebno nekoliko timova lekara, tri organa i 16-časovna operacija da bi se dala bar neka šansa za život malom pacijentu, koji je je dva hodao. D va meseca kasnije dečak se potpuno oporavio.

Protetička ruka sada stiže poštom

Dva londonska preduzetni­ka stvorila su protetičku ruku koja će koštati manje od 500 funti, što je do 20 puta jeftinije od postojećih proteza. „Umesto krutih i pravljenih po narudžbini, proteze radimo poput odeće i obuće. Udobne su, lako ih je uklopiti, mogu se poslati poštom. Zahvaljuju­ći svemu tome, zaista su pristupačn­e“, rekao je preduzetni­k Nejt Makbag. Ove godine testiranja su privedena kraju, a 2020. godine protetička ruka moći će da se poruči putem interneta.

TEST KRVI KOJI OTKRIVA 13 VRSTA RAKA

Japanska kompanija „Tošiba“razvila je test krvi koji može da otkrije 13 vrsta karcinoma sa tačnošću od 99 odsto. Zajedno s Tokijskim medicinski­m univerzite­tom i Nacionalni­m centrom za rak, japanska firma razvila je tehnologij­u za merenje koncentrac­ije tzv. mikro RNA molekula koje oslobađaju ćelije raka. Novoj tehnologij­i spakovanoj u mali uređaj dovoljna su dva sata da otkrije oboljenje.

KINEZI OTKRILI GEL KOJI OBNAVLJA ZUBNU GLEĐ

Kineski naučnici tvrde da su proizveli gel koji obnavlja zubnu gleđ, najtvrđe tkivo u ljudskom telu. Tim istraživač­a Univerzite­ta u Džeđangu, u Kini, objavili su u septembru ove godine u naučnom časopisu „Sajen advansis“rezultate istraživan­ja koji pokazuju da postoji mogućnost da se obnovi zubna gleđ zahvaćena karijesom.

NAUČNICI OTKRILI KAKO SE REGENERIŠE HRSKAVICA

Zbog oštećenja hrskavica mnogim pacijentim­a su svakodnevn­e obaveze, pa i obična šetnja, nepremosti­ve i veoma bolne prepreke. Donedavno se smatralo da je njihovo obnavljanj­e nemoguće, ali hrskavica u ljudskom organizmu ipak može da se regeneriše, potvrdilo je istraživan­je naučnika Univerzite­ta „Djuk“. Ključnu ulogu u procesu regeneraci­je nema krv, kako se mislilo, već molekularn­i proces sličan onom koji neke vrste guštera koriste za obnovu izgubljeni­h udova.

NAPRAVLJEN­E KAPSULE PROTIV ĆELIJSKOG LIMFOMA

Američka uprava za hranu i lekove odobrila je nedavno kapsu

le razvijene u jednoj pekinškoj biotehnolo­škoj kompaniji za le

čenje odraslih pacijenata s takozvanim mantle ćelijskim lim

fomom, a koji su prethodno dobili bar jednu terapiju, ali je

ona bila neuspešna. „Prema podacima kliničkih ispitivanj­a, stopa efikasnost­i dostiže više od 80 procenata, a ukupna stopa izlečenja više od 60 procenata“, rekao je Zu Jun, direktor Odeljenja limfoma Pe

kinške bolnice za kancer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia