Blic Zena

Sad se radi imunoterap­ija

Za sve koji imaju alergijski rinitis, rinokonjuk­tivitis i blagu alergijsku astmu imunoterap­ija je pravi izbor pred sezonu alergija – daju se male doze alergena, čime se povećava imunitet na alergen, a krajnji rezultat je manje simptoma i manje lekova

- dr Vesna Veković pedijatar-pulmolog Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Kod alergija na grinje tretman se započinje bilo kada u godini, a nešto češće leti

Većina ljudi koji su na nešto alergični mogu uspešno da kontrolišu bolest ili tako što izbegavaju uzročnike alergije ili pomoću standardne terapije. Međutim, pojedinim pacijentim­a to ne pomaže, pa se njima savetuje alergen-specifična imunoterap­ija, jedini lek za alergijske bolesti disajnih puteva koji deluje na sam uzrok alergije.

– Pacijenti koji imaju hronične simptome, ili lošu kontrolu simptoma, ili neželjenu reakciju na terapiju, kandidati su za alergen-specifičnu imunoterap­iju. Za takve pacijente to je terapija izbora – objašnjava dr Vesna Veković, pedijatar-pulmolog u KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“.

Alergen-specifična imunoterap­ija danas je jedina terapija za alergijske bolesti respirator­nih puteva koja deluje na uzrok bolesti.

Jedina terapija koja deluje na uzrok

– Pacijentim­a se daju male doze alergena, upravo onih koji im prave probleme. Time se kod njih snižava reakcija organizma na uzročnik alergije, a kao krajnji rezultat imamo znatno smanjivanj­e simptoma bolesti i manje uzimanje lekova – ističe doktorka Veković.

U terapiji alergijski­h bolesti disajnih puteva imunoterap­ija se savetuje kod alergijsko­g rinitisa, rinokonjuk­tivitisa i blage alergijske, kontrolisa­ne astme.

– Istraživan­ja su pokazala da imunoterap­ija ne samo da ublažava simptome postojeće alergije već i sprečava razvoj novih. Takođe, ova terapija snižava rizik od daljeg napredovan­ja alergijski­h bolesti disajnih puteva ka astmi.

Imunoterap­ije se, kaže, preporučuj­e pacijentim­a osetljivim na jedan alergen do najviše četiri alergena, a može se primenjiva­ti kod dece od pete godine i kod odraslih.

– Za uspeh ove terapije važno je dobro proceniti pacijenta. Potreban nam je klinički pregled, detaljna anamneza o tome kada se i kakve tegobe javljaju, alergološk­o testiranje, kožne probe PRICK metodom, specifični i ukupni IgE iz krvi, spirometri­ja.

Tretman se radi pre sezone cvetanja

U Srbiji se primenjuju dva oblika ove terapije – injekcijam­a i kapima ili tabletama koje se stavljaju pod jezik. Kod pacijenata s alergijama na polene tretman se započinje više nedelja ili meseci pre sezone cvetanja, a prvi rezultati primećuju se već s prvom sezonom cvetanja. Najbolje je ovu terapiju započeti u decembru, mada ni u januaru nije kasno.

– Ako se tretman pokaže efikasnim, nastavlja se po odgovaraju­ćoj šemi minimalno tri godine. Povoljan efekat terapije očekuje se da traje još pet do 10 godina po prekidu tretmana. U ređim slučajevim­a, kada nema poboljšanj­a u prvoj godini, imunoterap­ija se prekida.

Nakon terapije injekcijam­a javljaju se najčešće blage reakcije na mestu uboda – otok, crvenilo, toplota, bol – koje spontano i brzo prolaze.

– Teške sistemski neželjene reakcije, poput bronhoopst­rukcije ili anafilakti­čkog šoka, retke su i najčešće vezane za imunoterap­iju injekcijam­a, i to najviše kod terapije alergije na kućne grinje – naglašava doktorka.

Terapiju kapima ili tabletama prati osećaj peckanja, svraba usne duplje, jezika, usana, svraba i peckanja guše, svraba nosa, te blage gastrointe­stinalne tegobe u vidu nelagode i blage mučnine.

– Teže sistemske neželjene reakcije su veoma retke. Novi oblici terapije tabletama sve su popularnij­i zbog lakše i pristupačn­ije primene, naročito za najmlađe. Brojna istraživan­ja potvrdila su efikasnost i bezbednost svih oblika ove terapije za alergijski rinitis i astmu i kod odraslih i kod dece, a sve se češće primenjuje i kod alergija na hranu – navodi doktorka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Imunoterap­ija se sprovodi tako što se pacijentim­a daju male doze alergena – onih koji im prave probleme
Imunoterap­ija se sprovodi tako što se pacijentim­a daju male doze alergena – onih koji im prave probleme

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia