Blic Zena

Deco, mama ima dečka!

Koliko god se posle razvoda trudili da zaštitite decu i da im se posvetite, neminovno je da ćete jednog dana upoznati nekog s kim ćete poželeti nešto više. Šta onda?

- Jelena Vukelić jelena.vukelic@bliczena.rs

Posle razvoda ostaju deca, a vi ćete se na sve moguće načine truditi da ih zaštitite od neprijatni­h situacija koje ponekad život nosi posle razdvajanj­a. Ipak, s vremenom ćete možda pronaći novu ljubav, a ukoliko shvatite da je to ono pravo, vrlo lako ćete se naći u problemu kako da upoznate decu s novim partnerom. Pitali smo Željku Kurjački Stanić, psihologa, kada je vreme za upoznavanj­e.

– Kada se osećamo sigurno u novoj vezi, kada smo sigurni u i sopstvena i u partnerova osećanja i kada planiramo zajedničku budućnost. Tada je pravo vreme – kaže naša sagovornic­a.

Ipak, dodaje ona, žene koje u sopstvenoj ljubavnoj istoriji imaju mnogo pogrešnih, ishitrenih ljubavnih procena i znaju da sebi ne mogu da veruju, treba posebno da se čuvaju.

– Bilo bi dobro da sačekaju bar godinu dana da vide kako će se veza razvijati. Ukoliko pak imamo zdravo shvatanje ljubavi i naši dosadašnji izbori partnera, iako nisu opstali, nisu bili štetni ili samodestru­ktivni ni na koji način, tada možemo biti u miru sa svojom intuicijom. Ako osećamo da je to to i da je vreme, i ako su deca i novi partner takođe spremni na to, tada je sasvim u redu i da se upoznaju – kaže naša sagovornic­a.

Prvi susret u kolima

Svaka mama najbolje poznaje svoju decu i najbolje može da zna u kakvom bi se okruženju njeno dete osetilo najbezbedn­ije.

– Automobil je, recimo, dobro mesto za upoznavanj­e. Tada deca sede pozadi, mogu da izbegnu kontakt oči u oči i mogu sebi da daju vremena da razmisle, da se izbore s osećanjima, da ćute ako žele.

Ipak, život nas često preduhitri, kaže Željka, pa upoznavanj­e padne neplaniran­o.

– U toj situaciji, kako god da je prošla, potrebno je da razgovarat­e s decom i da im kažete sve što ste planirali.

Reakcija deteta zavisiće najviše od njegovog uzrasta.

– Starija deca shvataju šta znači to da mama ima novog partnera i u stanju su da vide kako će se to odraziti na njihove živote ubuduće. Može doći do veće napetosti, strahova i ljutnje. Imaće mnogo pitanja, koja će, u stvari, biti potreba da ih mama uveri u to kako će sve biti dobro – objašnjava Željka Kurjački Stanić.

Takođe, kako će deca prihvatiti novog partnera, zavisi i od njihovog odnosa s ocem, kao i u kakvom odno

Kad ste sigurni u svoje i partnerove emocije i kada planirate zajedničku budućnost, tada je pravo vreme za upoznavanj­e sa decom

su je njihova majka s njim.

– Ako tata i mama nisu neprijatel­ji jedno drugome, deca će lakše prihvatiti maminog novog partnera jer neće osećati da im je odnos s tatom ugrožen, pod uslovom da je on dobar – objašnjava naša sagovornic­a.

Privikavan­je dece na maminog novog partnera ne mora dugo da traje.

Biće i teških reči

– Majka treba otvoreno da razgovara s decom, da se potrudi da ih razume i pogleda iz njihovog ugla. Da zamisli kakve sve brige mogu da ih muče. Čak i kada je prihvatanj­e prošlo glatko, deca, pogotovu u pubertetu, mogu iznenada da kažu svašta i povrede majku i očuha – kaže.

U nekim trenucima može da izgleda kao da deca nisu zaista prihvatila tog čoveka, iako je izgledalo da se iskreno vole.

– Važno je imati u vidu da je pubertet takav, da su deca tada često surova i udaraju na najbolnija mesta. Majka, ako je srećna s tim čovekom, ima obavezu da se bori za zajednicu s njim. Kao i u svemu, deca će i tu pokušavati da probiju granice, ali će se osećati najsigurni­je kada znaju da će u tome biti sprečena.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia