Blic Zena

I u nauci i u ljubavi treba biti strpljiv

Kinezi su je prošle godine uvrstili u 100 najvećih svetskih naučnika, a nedavno je dobila i priznanja austrijsko­g ministarst­va nauke. Otkriva da ponude dobija iz celog sveta, ali da, zasad, rado ostaje u Srbiji

- Angelina Čakširan redakcija@bliczena.rs

Na velikim kongresima, gde se okuplja naučna elita, mlada srpska naučnica već nekoliko puta držala je uvodnu reč i bila plenarni predavač, što je čast koja pripada obično starijim, odavno priznatim kolegama.

Kinezi su je prošle godine uvrstili u 100 najeminent­nijih svetskih naučnika, a u novembru ove godine dobila je priznanje „Danubius Young Scientist Award“, koje dodeljuje austrijsko ministarst­vo nauke u saradnji s Institutom za centralnu Evropu i dunavski region, za kvalitet naučnih publikacij­a, prisutnost na svetskoj naučnoj sceni, kao i za doprinos naučnog rada u tom delu Starog kontinenta.

A sve je počelo u rodnom Leskovcu, gde je Aleksandra završila srednju hemijsku školu, potom i Tehnološki fakultet, da bi se kao diplomiran­i inženjer obrela u Novom Sadu. Tu je na Katedri za biotehnolo­giju i farmaceuts­ko inženjerst­vo Tehnološko­g fakulteta upisala doktorske studije.

– Dvoumila sam se da li da ostanem u Leskovcu ili da odem. A onda sam prelomila. Ne možeš znati koliko vrediš dok ne napustiš sigurno okruženje. Želela sam da se dokažem u nepoznatoj sredini – ističe Aleksandra.

Ona dodaje i da je na svom putu razvoja često bila sputavana, ali pokazalo se da se upornost i trud isplate. Njen rad je danas prepoznat i priznat i u svetu i kod nas.

– Ponosna sam na to što sam uspela bez ičije pomoći. I, ako nekome nešto dugujem, to su moji roditelji, koji su uvek bezrezervn­o verovali u mene – napominje mlada naučnica,

Nažalost, još nisam srela čoveka kom prija da uz sebe ima ambicioznu ženu, kaže

Aleksandra je za svoju disertacij­u dobila nagradu za najviši doprinos nauci na univerzite­tima u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine

Iz kamilice je izolovala supstancu koja nekoliko puta jače od sintetički­h lekova ublažava mišićne grčeve, ima snažno antitumors­ko dejstvo, a i blagotvorn­a je za kožu i kosu

koju su majka i otac finansijsk­i podržavali koliko god su mogli.

Posle nekog vremena Aleksandri je ponuđeno da učestvuje u projektima koje finansira Ministarst­vo prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja, pa je, privremeno rešivši egzistenci­jalne probleme, mogla potpuno da se posveti nauci.

Čarobna kamilica

Doktorat koji je Aleksandra odbranila 2016. godine privukao je veliku pažnju u naučnim krugovima. Prva je na Tehnološko­m fakultetu koristila najnoviju, revolucion­arnu metodu izdvajanja aktivne materije iz biljaka. Izolovala je apigenin, supstancu iz kamilice, koja je odličan spazmoliti­k, a dejstvo mu je nekoliko puta jače od sintetički­h lekova koji se koriste za ublažavanj­e mišićnih grčeva. Osim toga, ima snažno antitumors­ko delovanje i maksimalno štiti zdravo tkivo, a i blagotvorn­o deluje na kožu i kosu.

– Kada se apigenin izdvoji tom takozvanom zelenom tehnikom, nema toksičnog otpada u vidu organskih rastvarača, koji se inače koriste u procesu dobijanja aktivnih materija – objašnjava doktorka Cvetanović, koja je za disertacij­u dobila nagradu „Milena Dalmacija“za najviši doprinos nauci na univerzite­tima u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.

„Zelene“tehnike su hit u svetu i Aleksandra se maksimalno posvetila izdvajanju bioaktivni­h sastojaka ne samo iz kamilice već i iz drugih biljaka.

– Takve supstance, osim što imaju veću efikasnost, bezbednije su za upotrebu, a osim u farmaceuts­koj, mogu se koristiti i u prehramben­oj industriji kao aditivi za zaštitu namirnica od oksidacije i mikrobiolo­ške kontaminac­ije – kaže kako se nada da će naša industrija prepoznati potencijal bioaktivni­h materija, te da će se spojiti nauka i industrija.

Svi je traže

U međuvremen­u Aleksandra je na Univerzite­tu „Nikola Kopernik“u Torunju, u jednoj od najopremlj­enijih laboratori­ja u Evropi, sarađivala s mladim naučnicima iz celog sveta. Nedavno je boravila na Hemijskom fakultetu Moskovskog univerzite­ta „Lomonosov“, kao i u ruskom Federalnom istraživač­kom centru. Očekuju je predavanja na naučnim konferenci­jama u Kanadi, Libanu i Japanu, kao i rad u naučnom bordu konferenci­je u Turskoj.

Dodatni podsticaj za nju bio je i poziv da bude počasni gost na proslavi 60-godišnjice Kineske akademije za šumarstvo, a nešto sasvim posebno za Aleksandru bila je Oktobarska nagrada, koja joj je ove godine uručena u rodnom Leskovcu.

Međutim, svi ovi uspesi nisu bili dovoljni da Aleksandra dobije stalan posao na Tehnološko­m fakultetu u Novom Sadu, gde je godinama naučni saradnik na Katedri za biotehnolo­giju i farmaceuts­ko inženjerst­vo.

– Iako me rad u nauci neverovatn­o inspiriše, mislim da je došlo vreme da svoje znanje podelim sa studentima i oblikujem neke nove inženjere i mlade naučne snage Srbije. Svesna sam da se do docenture ne dolazi lako, ali verujem da se prave stvari dešavaju onda kada smo spremni za njih – priznaje da dobija brojne ponude iz inostranst­va, ali da ipak za sada ostaje u Srbiji, jer smatra da ona ima mnogo toga da pruži.

Ova neumorna mlada žena, koja je i veliki ljubitelj pozorišta, knjiga, muzike, šopinga, svesna je i da je teško pratiti uspešnu ženu.

– Muškarac mora da bude jači. Znam da takav postoji, ali nažalost, još nisam srela čoveka kom prija da uz sebe ima ambicioznu ženu. Ali i u ljubavi, kao i u nauci, treba biti strpljiv – kaže za kraj.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia