Blic Zena

Kiseli kupus zdraviji od svežeg

Poput probiotsko­g jogurta, sadrži korisne bakterije koje jačaju imuni sistem, kaže Jasna Vujičić, nutricioni­sta-dijetetiča­r

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Kiseljenje­m kupusa stvara se izuzetno aktivan kobalamin, vitamin B12, koji se inače nalazi samo u namirnicam­a životinjsk­og porekla.

Istraživan­ja iznova potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C jednači sa citrusnim voćem jer, na primer, u 100 g kiselog kupusa ima 50 mg vitamina C.

Zbog lekovitog sastava kiseli kupus zauzima počasno mesto na našoj trpezi. Svašta se od njega može pripremiti i svako jelo je izdašno. A tek rasol! Posle burnih noći rasol nam dođe kao melem.

– Vitamin B12 je neophodan za stvaranja crvenih krvnih zrnaca i održavanje optimalnog nivoa gvožđa. Vitamin B12 nalazimo isključivo u mesu, pa je kiseli kupus vredna hrana vegana i vegetarija­naca – objašnjava Jasna Vujičić.

Prija, a ne goji

Kiseli kupus bi trebalo jesti jer je riznica vitamina i minerala, prvenstven­o vitamina C, kao i fosfora, kalcijuma, magnezijum­a. Zahvaljuju­ći vitaminu C i fitonutrij­entima dobijenim u procesu kiseljenja, kiseli kupus poboljšava imuni sistem i deluje kao pravi probiotik.

– Kiseli kupus ima malu energetsku vrednost, svega 18 kalorija u 100 grama. To znači da se kalorije iz kilograma kiselog kupusa mogu sagoreti za 40 minuta šetnje ili 15 minuta džoginga – kaže naša sagovornic­a.

Koliko je ovo povrće zdravo, svedoči podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su išli na duge plovidbe za prevenciju skorbuta, bolesti koja nastaje usled dugotrajno­g nedostatka vitamina C.

– Kiseli kupus je blagodet za varenje. Poput probiotsko­g jogurta, sadrži korisne bakterije kao što je Laltobacil­us plantarum, koji snaži imunitet. Na taj način pomaže organizmu da se izbori s ešerihijom koli, salmonelom i kandidom. Smiruje nadražen želudac tako što potpomaže razvoj zdrave crevne flore. Od jedne do dve čaše rasola na dan pomaže kod gubitka apetita, a poznato je i da se meso uz kiseli kupus bolje vari.

Čuva srce, jača kosti

Istraživan­je naučnika Finskog nacionalno­g instituta pokazalo je da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka nego sirovi kupus. To je zato što se kiseljenje­m stvaraju izotiocija­nati, koji imaju antikancer­ogeno dejstvo.

– Glukozinol­ati u kiselom kupusu pomažu i aktiviranj­e prirodnih antioksida­ntnih enzima, dok flavonoidi štite zidove arterija od oštećenja.

Zbog visokog procenta minerala kiseli kupus je odličan za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoz­e.

– Sadrži vitamin K koji proizvodi proteine za regulaciju mineraliza­ciju kostiju i pravilno zgrušavanj­e krvi i održavanje zdravlja arterija.

Bogat je i dijetetski­m vlaknima, zbog čega je odličan i za zdravlje srca i mozga.

– Vlakna regulišu loš holesterol, čime se smanjuje rizik od ateroskler­oze, srčanog i moždanog udara.

Jedina loša strana kiselog kupusa jeste to što sadrži dosta soli

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia