Blic Zena

Od čega su vam žuti zubi

Od pojedinih namirnica do vađenja živca, pa čak i nekih povreda, sve su to razlozi zbog kojih nam osmeh nije kao s reklame. Saznajte zašto su vaši zubi promenili boju

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Neki ljudi oduvek imaju žute zube i to je za njih normalno. Takvi zubi nisu lepi, ali to ne znači da nisu zdravi jer priroda, jednostavn­o, nije svima podarila snežnobeli, holivudski osmeh. Ko su glavni „krivci“za žute zube i kada je vreme za izbeljivan­je, pitali smo dr Miloša Cvetkovića, stomatolog­a.

– Prirodna boja zuba razlikuje se od čoveka do čoveka, od zuba do zuba, ali i na različitim delovima istog zuba. Žuta boja potiče od dentina, zubnog tkiva koje se nalazi ispod gleđi. Debljina gleđi i dentina utiče na boju zuba, pa tako u korenu zuba, gde je sloj gleđi tanji, dolazi do izražaja žućkasta boja. S druge strane, na vrhovima i ivicama zuba sloj gleđi je deblji, pa je na tim mestima zub svetliji. Razlika u boji je naročito izražena na očnjacima, koji su zbog masivnije strukture dentina žući – kaže doktor Cvetković.

Na prebojenos­t zuba najviše utiču cigarete, čaj, posebno crni, crveno vino, gazirana pića, cvekla, bobičasto voće, poput borovnica, ribizla, kupina. Kada se ove namirnice često jedu, obojena jedinjenja iz njih se skupljaju i na površini zuba i unutar zuba gde prodiru, pa tako menjaju njegovu prirodnu boju.

– Amalgamske, to jest stare, metalne plombe s vremenom ispuštaju tamne pigmente koji mogu prebojiti zubno tkivo, kao i desni. Zubni kamenac, naročito kod pušača, može da učini zube žućim.

Danas je izbeljivan­je zuba najtraženi­ja procedura kojom se postižu dobri estetski rezultati, a istraživan­ja pokazuju da ne šteti zubima

Takođe, zubi na kojima odumiru zubne pulpe (nekroze) s vremenom potamne.

– Nekada takva promena boje, naročito ako ostali zubi ostanu beli, ukazuje na oboljenje zubne pulpe. Zubi kojima je izvađen živac takođe tamne – navodi doktor i do- daje da, srećom, postoje posebni preparati kojima je moguće izbeliti zube bez živca.

Šta možete da učinite ako ne volite boju svojih zuba?

– Danas je izbeljivan­je zuba najtraženi­ja procedura kojom se svakodnevn­o postižu dobri estetski rezultati. Istraživan­ja su pokazala da beljenje ne šteti zubima. Jedino može doći do iritacije desni ako sredstvo za beljenje sa zuba pređe na desni – ističe doktor Cvetković.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia