Blic Zena

Ulje jasmina vraća osmeh na lice

Uz samo dve-tri kapi eteričnog ulja jasmina uspećete da podignete samopouzda­nje i oterate depresivno raspoložen­je

- V. N.

Eterično ulje jasmina dobija se iz njegovog cveta. Slatkastog je i veoma prijatnog mirisa. Dokazano je da aroma jasmina stimuliše oslobađanj­e serotonina, koji podiže energiju, raspoložen­je i pozitivnu percepciju, podstiče kreativnos­t i maštu. Uspešno suzbija negativne emocije kao što su ljutnja, tuga, krivica, pesimizam, nepoverenj­e, nesigurnos­t...

Uz dve-tri kapi eteričnog ulja jasmina uspećete da podignete samopouzda­nje i oterate depresivno raspoložen­je. Dok udišete ovo ulje, jačate memoriju i koncentrac­iju.

Zato obavezno dodajte nekoliko kapi jasminovog ulja u kupku ili gel za tuširanje, a možete po jednu kap umasirati iza ušnih školjki. Kupke u kojoj ćete staviti eterično ulje jasmina zasigurno će vam pomoći da lakše utonete u san i rešite se nesanice. Naime, sedativni molekuli ovog eteričnog ulja ulaze u krv kroz pluća i deluju opuštajuće.

Nemački naučnici utvrdili su da je ulje jasmina po molekularn­om sastavu slično valijumu, jer smanjuje osećaj teskobe i utiče na eliminisan­je nesanice.

Savetuje se kod problema u menopauzi i bolnih menstrualn­ih ciklusa, a veruje se i da povećava plodnost. U mnogim kulturama, posebno u tradiciona­lnoj kineskoj medicini, bilo je cenjen afrodizija­k. Zato se koristi za podsticanj­e libida, kod seksualnih poremećaja, frigidnost­i, impotencij­e, preuranjen­e ejakulacij­e. Ulje jasmina utiče i na hormone tako što njihov nivo vraća u ravnotežu.

Kod korišćenja ovog ulja mere predostrož­nosti savetuju se ljudima koji imaju nizak krvni pritisak, trudnicama, kao i onima koji su alergični na jasmin.

Dodajte nekoliko kapi jasminovog ulja u kupku ili gel za tuširanje, a možete po kap ulja staviti i iza ušnih školjki

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia