Blic Zena

Bonton za stolom uči se od malih nogu

Vreme je slavlja i porodičnih ručkova. Ako vaše dete dosad nije usvojilo pravila lepog ponašanja za stolom, naučite ga, ali budite strpljivi

- B. S.

Ponašanje za trpezom dete uči po modelu ponašanja bliskih osoba, pa tako posmatranj­em i imitiranje­m polako usvaja navike. Iako teoretski možda zvuči lako, u praksi to zahteva vreme, strpljenje, puno ljubavi i posvećenos­ti.

– Nijedno dete nije naučilo pravila ponašanja za stolom nakon nekoliko dana i roditelji to moraju da shvate i prihvate – kaže Snežana Ralić Maričić, master javnog zdravlja i nutricioni­sta.

Roditeljim­a se savetuje da se za trpezom ponašaju onako kako bi želeli da njihova deca to čine. Prvenstven­o da jedu polako, koriste pribor za jelo, ne mljackaju, koriste salvete, ne viču. Preduslov je, naravno, da dete prethodno dobro savlada veštinu samostalno­g hranjenja.

NEMA CRTAĆA DOK SE JEDE

– Ne treba insistirat­i na tome da dete pojede još hrane ako ne želi ili mu obećati nagradu za pojeden obrok. Takođe, ne treba grditi dete i ne reagovati emotivno zbog njegovog ponašanja za stolom – ukazuje Snežana Ralić Maričić i dodaje da odrasli za trpezom ne treba da čitaju novine, gledaju TV, telefon ili tablet.

To isto važi i za decu. Roditelji greše kad skreću pažnju detetu na muziku ili crtani film samo da bi ga nahranili.

GRICKALICE NISU ZAMENA ZA OBROK

Ne insistiraj­te na količini pojedene hrane, već na tome da se jede sve što je spremljeno.

– Ako posle nekoliko pokušaja dete ne želi da jede, treba ispoštovat­i njegovu volju. Ali nakon završenog obroka ne treba mu dati nikakvu drugu hranu, već ga treba pustiti da ogladni do narednog obroka. Naročito ne treba davati grickalice i slatkiše kao zamene za obrok – ističe naša sagovornic­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia