Blic Zena

Jedna od nas

Aneta Tomašević POPULARNOS­T JE STIGLA U NAJBOLJIM GODINAMA

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Imala sam nepune četiri godine kad sam u pozorištu u Varaždinu došla da po ko zna koji put gledam jednu dečju predstavu. Pred sam početak devojčica koja je igrala jednu malu lisicu, moju željenu ulogu, razbolela se i ja sam se ponudila. Brže-bolje su me obukli u kostim, a mama i tata su bili u čudu. Posle su pričali da nisu mogli da veruju kako sam znala i tekst i šta gde treba da uradim, seća se Aneta Tomašević (58) glumačkih početaka.

Priča i kako su joj roditelji bili glumci koji su se upoznali u Užicu, gde se ona rodila. I stoga je bilo prirodno da izabere ovaj poziv.

Sreća je u malom krugu od svetla

Budući da su se dramski umetnici tih godina mnogo selili, već devet meseci nakon što se Aneta rodila, porodica se našla u Zenici, a potom i u Varaždinu. Onda su otišli u Zaječar, gde je ona odrasla. Međutim, pošto je njena mama bila rodom iz Šapca, kaže da je i to njen grad, kao i da čovek ne treba da se ograničava na jednu sredinu. Priznaje i da je imala sreću da brzo otkrije za šta je predodređe­na.

– Miris scene i doživljaj koji glumac može da ima na njoj oseti se vrlo retko, ali je neprocenji­vo. U pozorištu se tokom radnog veka svega nekoliko puta dese ti zvezdani trenuci, kada osetiš sreću u tom malom krugu od svetla na jednom mestu na sceni. Osetiš se sasvim sam iako je toliko ljudi u sali, potpuno se zagledaš u sebe i iščeprkaš ono što i ne znaš da imaš – otkriva zašto vredi živeti s pozorištem.

Aneta priznaje i kako je potpuno neočekivan­o što je u poslednje vreme, nakon 30 godina u glumi, više ima na malim ekranima.

– Šabačko pozorište je jedno od najboljih u Srbiji. Odigrala sam brojne uloge, dobila neka priznanja i nikad nisam očekivala da dođem u Beograd niti da budem poznata. Nisam imala iskustva na filmu, sem nekoli

ko puta u serijama, recimo u „Srećnim ljudima“. Sada mi je ta promena vrlo interesant­na, to što me je neko video u ovim mojim zrelim godinama – priča kako nema mnogo glumaca njenih godina koji su sveža lica publici.

„Sinđelići“su mi nova porodica

Priznaje i da je imala malu tremu od kamere, ali brzo joj je ušla pod kožu. Stoga i ne čudi što je publiku oduševila kao Jefimija u seriji „Sinđelići“uz Voju Brajovića, Borisa Komnenića, Branku Pujić…

– Radim s divnom ekipom, evo već tri sezone, i nadam se da će biti još. Mi smo kao velika porodica. Dešavalo se često da prekidamo scenu zbog smeha. „Sinđelići“su mi stvarno doneli mnogo radosti – priča Aneta, koja je deo i popularne serije „Crveni mesec“.

Otkriva i da se nikad ni

je gurala i nikad nijednu posebnu rolu nije priželjkiv­ala, osim možda Brehtove „Majke Hrabrosti“.

– Svaka uloga zaslužuje moju pažnju. Ne brojim rečenice, niti koliko se puta

negde pojavljuje­m. To rade glumci koji misle da je kvantitet ono pravo. Polazim od toga da je manje više, a uloge će doći. Ja ih nisam tražila, pa su došle.

A da gluma oboji čitav Anetin život, pobrinuo se i njen suprug Ivan. Upoznali su se 1983. na Susretima

„Joakim Vujić“u Zaječaru. Nedugo potom nju su pozvali u Šabačko pozorište i tako je počela njihova glumačko-ljubavna priča. Osim što su stalni članovi ovog pozorišta, već 18 godina vode Scenu „Maska“. Uz to, njihova ćerka je kostimogra­f, pa im je život između pozorišta i porodice.

– Na sceni funkcioniš­emo veoma dobro, to je jedini kolega na kog mogu da se izvičem, ali kod kuće – smeje se Aneta.

Šabac je idealan za život

Ona ističe da se podržavaju i ne mešaju jedno drugom u posao, osim kad zatreba savet.

– Čini mi se da mi se ostvarilo sve što sam se ikada usudila da poželim. Sad bih jedino da svi budemo dobrog zdravlja i bez teškoća na putu. Na ćerku smo usmereni, ona živi u Beogradu, zasniva porodicu, ali kao i svi roditelji, na prvo mesto stavljamo one zbog kojih živimo.

Aneta otkriva i da u slobodno vreme voli da štrika i šije, kao i da uživa u Šapcu, gradu s bogatom tradicijom.

– Šapčani su prijatni, duhoviti. Imamo prijatelje, živimo mirno. Beograd je blizu kad zatreba, ali ne znam da li bih mogla da živim tamo. Šabac je taman za život – kaže Aneta za kraj.

Odigrala sam brojne uloge u Šabačkom pozorištu, koje obožavam, i nikad nisam očekivala da dođem u Beograd niti da budem poznata

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sa suprugom Ivanom Tomaševiće­m, takođe glumcem šabačkog pozorišta
Sa suprugom Ivanom Tomaševiće­m, takođe glumcem šabačkog pozorišta
 ??  ?? Publiku je oduševila kao Jefimija u „Sinđelićim­a“
Publiku je oduševila kao Jefimija u „Sinđelićim­a“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia