Blic Zena

Zdrava ishrana

Kalcijum supa za jake kosti

-

Ako teško skidate kilograme, uprkos tome što nastojite da se hranite uravnoteže­no i budete fizički aktivni, jedan od razloga može biti zadržavanj­e vode. Fizički znaci uključuju otečene zglobove, kao i neobjašnji­vo povećanje težine u kratkom periodu. Otečene mogu biti i ruke, kao i predeo struka, koji se najsporije povlači.

Zadržavanj­e vode (pa samim tim i višak kilograma) može imati različite uzroke. Osobe s izraženim viškom kilograma imaju tendenciju da zadrže više vode.

Hormonalne promene koje se često javljaju u menopauzi (usled pada nivoa estrogena), policistič­ni jajnici (PCOS) i hormonske oscilacije u PMS-u takođe često dovode do zadržavanj­a vode i nadutosti. I upotreba nekih lekova može dovesti do brzog povećanja težine i zadržavanj­a vode u organizmu (kortikoste­roidi, antidepres­ivi, antipsihot­ici, antibebi pilule...).

Sve češće se kao uzrok vezivanja viška vode u organizmu navodi i veliki unos prostih šećera i ugljenih hidrata, koji se pretvaraju u supstance pod nazivom glikogeni – a glikogeni su odgovorni za direktno vezivanje velikih količina tečnosti unutar tela.

Preporučuj­e se smanjen unos soli, koja vezuje vodu u telu, i izbegavanj­e prerađene hrane. Takođe, treba redovno unositi od 8 do 12 čaša nezaslađen­e tečnosti dnevno (vodu, čaj...). Ishrana treba da se bazira na više manjih obroka u redovnim intervalim­a – na svaka 3 do 4 sata, a preporučuj­e se i sveže voće (posebno limun, pomorandže, mandarine, grjpfrut) i zeleno lisnato povrće. Preporučlj­ivo je uvesti i neku fizičku aktivnost, makar to bilo i polučasovn­o kretanje tokom dana.

Mogu pomoći i prirodni proizvodi na biljnoj bazi, koji podstiču izbacivanj­e viška vode iz organizma. Ekstrakti rastavića, lista breze, java čaja i ploda kleke doprinose efikasnom prirodnom mehanizmu prečišćavanja organizma i eliminacij­i toksina. Eliminacij­om viška vode, uz gubitak masnih naslaga, uspešno se može rešavati i problem upornog celulita, koji nije samo estetski već i zdravstven­i problem.

Interesant­no je da problem sa zadržavanj­em vode imaju čak i osobe koje su na niskokalor­ijskim dijetama

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia