Blic Zena

Reportaža „Srce za decu“

Troje odlikaša dobilo novi dom

-

„Blic fondacija“i donator sagradili kuću porodici Maksimović

Nekada je teško verovati da se snovi mogu brzo ostvariti. Ali kada za snove čuju dobri ljudi, oni postaju java i zato im beskrajno hvala. I to hvala stalno ponavljaju Maksim (17), Teodora (15), Luka (13) i njihova majka Marina Maksimović iz sela Zvizdar kod Uba, koji su zahvaljuju­ći akciji „Blic fondacije“dobili nov dom.

A do pre pola godine živeli su u jednoj prostoriji stare, u zemljotres­u teško oštećene kuće, bez vode, izvesno vreme u potpunom mraku zbog duga za struju. Ali dobra i vredna, deca su i u takvim uslovima uspela da budu sjajni đaci, suvi petičari.

Život nam je iz korena promenjen

Onda je „Blic fondacija“zakucala na njihova vrata i teška priča Maksimović­a ugledala je svetlost dana. Za manje od 24 sata predsednik Opštine Ub Darko Glišić animirao je lokalne privrednik­e i skupljeno je 110.000 dinara da dug za struju bude otplaćen. Za kratko vreme „Blic fondacija“i Darko Glišić sa svojim prijatelji­ma uspeli su da Maksim, Teodora i Luka dobiju novu kuću od 70 kvadrata. Sada svako ima svoju sobu, a lepe porodične trenutke provode u komotnom dnevnom boravku s trpezarijo­m i kuhinjom. – Život nam je iz korena promenjen! Nema više guranja u 20 kvadrata. Tu smo jeli, učili, spavali, i to u samo dva kreveta, onako po dvoje. Konačno je tu kupatilo, imamo i prozore kroz koje više ne duva ledeni vetar, zidovi više ne škripe i ne krune se, pod nama je topli pod, a ne beton i zemlja, nad nama siguran krov, a ne tavan koji je stanište stršljenov­a. Nov život, jednom rečju, zato je naša zahvalnost neizmerna – kaže Maksim.

Njegova sestra i brat razdragano dobacuju da su presrećni što je porodica sada bezbedna, jer je stara kuća neprestano tonula zbog toga što je izgrađena iznad mreže kanala napuštenog rudnika.

– Pre godinu dana nismo mogli da sanjamo da će svako od nas imati svoju sobu. A kada je došla „Blic fondacija“, nadali smo se, ali nismo očekivali da će se san tako brzo ostvariti, da će zahvaljuju­ći dobrim ljudima postati java. Ostaje da sve ovo čuvamo i održavamo, da ostanemo dobri đaci i stalno dajemo sve od sebe – ozareni su Teodora i Luka.

Od ozarenih dečjih lica nema veće satisfakci­je

Po rečima prvog čoveka Opštine Ub, svi koji su pomogli rešavanje egzistenci­jalnog pitanja ove porodice učinili su veliku humanu stvar.

– Jedna divna porodica, koja je bila suočena s velikim problemima, danas ima osmeh na licu, a nije fraza kada kažete da dečji osmeh nema cenu. Hvala svima koji su pomogli, najmanje je važno koliko je ko uložio i obezbedio, jer smo zajedno ovoj sjajnoj deci omogućili da imaju sigurno i dobro mesto za stanovanje. Ponosan sam koliko su oni bili dostojanst­veni u svim svojim problemima i koliko su, od vaspitanja do učenja, deca za primer – kaže Darko Glišić, dodajući da se Ub može ponositi mladim Maksimović­ima, jer je Maksim odličan đak tehničke škole, recitator i glumac u školskim i predstavam­a lokalnog doma kulture, Teodora je kao vukovac upisala gimnaziju, a sve petice ređa i osnovac Luka.

- Za nas u „Blic fondaciji“nema većeg zadovoljst­va od ozarenih dečjih lica, koji su poput Teodore, Luke i Maksima sjajni đaci, dobri, vredni, divno vaspitani. Nadamo se da će u novom domu biti još inspirisan­iji da ostvaruju lepe rezultate. Veliku zahvalnost dugujemo ljudima dobrog srca koji su putem „Blic fondacije“pomogli i pozivamo ih da i nadalje učestvuju u humanitarn­oj akciji „Srce za decu“u godini koja je ispred nas i usreće one kojima je pomoć najpotrebn­ija – rekla je Jelena Drakulić Petrović, direktorka „Blic fondacije“i kompanije „Ringier Axel Springer Srbija“.

Novu kuću, stručno i efikasno kao i uvek, Maksimović­ima je sagradila ivanjička firma „Iva Invest“, čiji vlasnik i direktor Ivan Luković kaže kako im je zadovoljst­vo da se prvi odazovu kad ugrožena deca treba da dobiju krov nad glavom.

– Posebno nas je oduševilo koliko su Maksim, Teodora i Luka bili vredni i željni da nam na svaki način pomognu. Njihova sreća se videla od početka do kraja gradnje. Pomoći deci za nas je prioritet, zato pozivam i ostale firme da u drugim slučajevim­a slede naš primer društvene odgovornos­ti – kaže Luković. Marini Maksimović, koja se iz Moldavije doselila u Srbiju pre 18 godina i sa suprugom izrodila troje dece, u očima su suze. Ostala je bez muža i ona je posle njegove smrti sama morala da se brine o njima. Ali za razliku od onih prvih, ove su suze radosnice. Ni to što će nastaviti da ide u nadnicu i što će porodici jedini siguran izvor prihoda biti Maksimova školska stipendija od 5.400 dinara, neće biti problem sada kada imaju nov dom.

Sada svako ima svoju sobu, a lepe porodične trenutke provode u komotnom dnevnom boravku

Najveći teret koji smo imali, da li ćemo imati gde da zanoćimo i probudimo se, više ne postoji. Sve ostalo, u slozi, možemo. Neizmerno smo zahvalni svima koji su nam pomogli – kaže presrećna Marina

 ??  ?? Darodavci i porodica Maksimović ispred nove kuće
Darodavci i porodica Maksimović ispred nove kuće
 ??  ?? Darko Glišić, predsednik Opštine Ub, animirao je lokalne privrednik­e
i skupljeno je 110.000 dinara da dug za struju bude otplaćen
Darko Glišić, predsednik Opštine Ub, animirao je lokalne privrednik­e i skupljeno je 110.000 dinara da dug za struju bude otplaćen
 ??  ??
 ??  ?? Jelena Drakulić Petrović,
direktorka „Blic fondacije“,
s vrednim Maksimović­ima
Jelena Drakulić Petrović, direktorka „Blic fondacije“, s vrednim Maksimović­ima
 ??  ?? Za novu kuću stigao je
i nov nameštaj
Za novu kuću stigao je i nov nameštaj
 ??  ?? Stara zemljotres­om urušena kuća Maksimović­a (gore),
nova kuća od 70 kvadrata (dole)
Stara zemljotres­om urušena kuća Maksimović­a (gore), nova kuća od 70 kvadrata (dole)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia