Blic Zena

Roditeljst­vo Smirivanje uz „Jutjub“ima svoje posledice

Oko 40 odsto učenika skoro sve vreme tokom dana s prijatelji­ma priča samo telefonom i preko društvenih mreža. Evo kako da skinete dete s mobilnog u tri koraka

-

Pametni telefoni su deo naše svakodnevi­ce. Nema odrasle osobe koja ih ne koristi, pa deca gledaju roditelje kako po ceo dan čitaju nešto na telefonu. Onda odu u školu i vide drugare kako koriste zanimljive aplikacije, ne druže se s drugom decom, već jedini vid komunikaci­je jeste prepričava­nje sadržaja koje vide na telefonima.

– U 21. veku mobilne telefone je nemoguće izbeći. Ali roditelji mogu da ograniče vreme koje deca na njima provode i pruže deci više sadržaja, poput druženja s vršnjacima, sportske aktivnosti, čitanje zanimljivi­h knjiga – kaže Ljubica Bogetić, psiholog i psihoterap­eut, koja je za roditelje organizova­la radionice kako da skinu decu s telefona.

U radu se pokazalo da roditelji vrlo male dece ne znaju kako drugačije da ih smire, osim da im puste muziku ili crtaće na „Jutjubu“. Iako to kratkoročn­o olakšava život, dugoročno ima posledice.

– Deca imaju prirodnu potrebu za kretanjem i igrom, a premoreni roditelji koji ne mogu da im to priušte, svesno im daju telefon. Tako su deca mirna u stanu, a oni mogu malo da se odmore. I tako počinje vezivanje za tu čudesnu spravu – objašnjava Bogetićeva i otkriva kako u tri koraka decu da skinite s mobilnih telefona.

1

Decu ne možemo potpuno skinuti s telefona, ali im možemo ograničiti vreme i usmeriti ih na korisnu upotrebu telefona. Zato se upoznajte sa sadržajima koje vaša deca gledaju i, u odnosu na njihova interesova­nja, usmerite ih na ono što može da im bude interesant­no, ali i korisno.

2

Organizujt­e slobodno vreme deci i usmerite ih na sportske i druge aktivnosti, tako da korišćenje telefona bude samo jedna trećina slobodnog vremena. To je ono vreme koje im ostaje kad završe školske i vanškolske aktivnosti, dakle vreme za zabavu, odmor i opuštanje.

3

Jasno postavite granice, koje treba da poštuju obe strane. Pošto sadržaj na telefonu može da uznemiri dete, neka izbegava njegovo korišćenje pred spavanje. – Deci se moraju postaviti granice jer žive po principu zadovoljst­va i nisu svesna posledica onoga što im pričinjava zadovoljst­vo. Ali ako im se predstave loše strane telefona, lakše pristaju na saradnju i dogovor – ukazuje naša sagovornic­a.

 ??  ??
 ??  ?? SAVET EKSPERTA
Ljubica Bogetić psiholog i psihoterap­eut
SAVET EKSPERTA Ljubica Bogetić psiholog i psihoterap­eut

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia