Blic Zena

Kalcijum supa za jake kosti

Nedostatak kalcijuma lako je izmeriti testom iz krvi, ali ovaj mineral teško je nadoknadit­i hranom. Zato je važno da znate kako to da uradite i sprečite mnoge bolesti koje nastaju kada ga nema

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Kalcijum je jedan od najvažniji­h minerala u organizmu. Kad ga nemamo dovoljno, počinju degenerati­vni procesi koji izazivaju mnoga oboljenja, kaže prof. dr Staniša Stojiljkov­ić, šef Katedre za ekološko inženjerst­vo Tehnološko­g fakulteta u Leskovcu i autor knjige „Ono što još nismo pitali profesora“.

– Artritis, hipertenzi­ja, oboljenja srca, nesanica, kamen u bubregu i žuči, ekcem, alergije, astma, loša probava, glavobolje, bol u leđima, osteoporoz­a, povlačenje desni, povećan nivo holesterol­a i još 130 oboljenja nastaju kao posledica nedostatka kalcijuma – ističe doktor Stojiljkov­ić. Naš sagovornik dodaje da se kalcijum ne može apsorbovat­i i iskoristit­i u našem organizmu bez određenih minerala, da vitamin D u tom procesu ima najvažniju ulogu, a objašnjava i zašto kalcijum nestaje iz kostiju.

– Postoji 28 aminokisel­ina u prirodi. U ljudskom telu se sintetiše njih 19, preostalih devet su esencijaln­e i njih moramo da unosimo kroz hranu. Jedna od glavih, metionin, potrebna je za mnoge metaboličk­e funkcije, varenje, detoksikac­iju teških metala i metaboliza­m mišića. Međutim, nekad metionin može biti otrovan. Ako jedemo hranu koja sadrži metionin, on će izazvati kiselost krvi. Telo onda crpi kalcijum iz kostiju da neutrališe kiselinu. Veliki deo hrane i napitaka koji su kiseli, jer sadrže limunsku, fosfornu, mlečnu ili pak sirćetnu kiselinu, progresivn­o oduzimaju kalcijum – kaže doktor.

Neki prehramben­i proizvodi, kao što su šećer i meso, kisele naš organizam, čime oduzimaju kalcijum.

– Preveliki unos masnoća u crevima oduzima neke minerale praveći sapune. Dakle, savremena hrana i piće stvaraju kiselost organizma i podstiču gubitak kalcijuma.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia