Blic Zena

Muškarac nedelje: Goran Bogdan Ulogu oca ću dugo pamtiti

Mnogo volim ovo što radim i daleko sam od zasićenja. Sve mi se čini, što više imam uloga, sve više volim glumu, kaže najpoznati­ji glumac u regionu. Film „Otac“, u kom glumi glavnu ulogu, otvara ovogodišnj­i „Fest“

-

Goran Bogdan (39) tražio je sebe u ekonomiji i inženjerst­vu dok 2005. nije upisao studije glume na zagrebačko­j Akademiji dramskih umetnosti. Danas je jedan od najtalento­vanijih i najangažov­anijih glumaca s ovih prostora. Nаkоn kаriјеrе u Hrvаtskој, u frаncuskо-britаnskој sеriјi „Pоslеdnji Pаntеr“dobija rolu Srbinа Мilаnа Čеlikа, kada kreće njegova karijera van granica regiona. Nastavlja je u 3. sеzоni аmеričkе sеriје „Fаrgо“, a u najgledani­joj domaćoj TV seriji „Senke nad Balkanom“igra intrigantn­og Mustafu Golubića. U Širokom brijegu s kumоm je оsnоvао „Zаpаdnu Hеrcеgоvin­u“, festival kојi prоmоvišе nоvе filmоvе i muziku. Na to da ga zovu balkanski Žan Pol Belmondo kaže da je izuzetno lep osećaj, jer je on bio neviđena faca.

Još kao dete ste se zarazili filmovima i knjigama, čak ste radili i u video-klubu, koliko vas je to odredilo?

– U detinjstvu sam gutao po tri filma dnevno, a video-klub mi je bio kao hram. Brus Vilis i Mel Gibson su mi bili omiljeni glumci. Posle se i ukus menjao. Za knjigama sam odlepio pred kraj gimnazije. Kad zamišljam mir i odmor, vidim se u nekoj kamenoj kućici u Istri pored kamina sa hrpetinom knjiga.

Film „Otac“Srdana Golubovića, gde igrate glavnu ulogu, prikazan je na „Berlinalu“i otvara ovogodišnj­i „Fest“. Zahtevna uloga?

– Ta me je uloga prilično psihološki koštala i dugo ću je pamtiti. Štreber sam i svakoj ulozi pristupam drugačije. Kroz književnos­t nalazim sličnosti i primere koje mogu da iskoristim. Onda ih stavljam u realne situacije, pa ih posmatram kako reaguju. Tako učim o njima. Sada radim „Močvaru“, seriju reditelja Olega Novkovića, čiji je scenarista Milena Marković. Vrlo mi je zanimljiv moj lik.

Kažete da se veselite ulozi u „Senkama nad Balkanom“, ali da s Mustafom nemate sličnosti?

– Milina mi je da ga glumim. Iz istog smo kraja, volim ja taj narod, tvrd a dobar. On je bio nuklearna elektrana od energije, mrak mu je u oku bio, a vruće srce je imao. Barem ga ja takvog zamišljam.

Obožavate glumački život, druženje na setu...

– Kafa i doručak u cik zore s ekipom, užurbanost, noćna snimanja, zezanje, sve volim. Nije bitno da li je vrhunska produkcija, kada sve često bude podređeno glumcu, pa to lako može da ga razmazi. I nije bitno da li ima jagoda na keteringu. Ali fino je i kad ih ima.

Obožavate da putujete, ali tako da uvek možete da se vratite. Omiljena destinacij­a?

– Nisam vezan geografijo­m, ali navikao sam se na ovo naše ovde. Lako bih mogao otići bilo gde. Samo da ostane otvorena opcija da se vratim. Nekad kad se uspavam ili previše opustim, nateram se na put samo da bi mi krv brže prostrujal­a, podstakla me da se jače trudim, maštam...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia