Blic Zena

Roditeljst­vo

NE FAVORIZUJT­E DECU

-

Iako nesvesno, najčešće se favorizuje dete koje je posebno nadareno i koje se ponaša bolje od braće i sestara. Ali to ostavlja posledice i na jedne i na druge,

pa se trudite da imate iste kriterijum­e i odnos prema deci

Iako nesvesno, najčešće se favorizuje dete koje je posebno nadareno i koje se ponaša bolje od braće i sestara. Ali to ostavlja posledice i na jedne i na druge, pa se trudite da imate iste kriterijum­e i odnos prema deci

Iako roditelji bez razmišljan­ja izjavljuju da podjednako vole svoju decu, svi znamo makar jednu porodicu u kojoj postoji mamin i tatin mezimac. Sve što on uradi izuzetno se ceni, sve pohvale najčešće idu na njegov račun, a preko grešaka koje napravi lako se prelazi.

– Koliko god da roditelji to negiraju, favorizova­nje dece je neizbežno i vrlo je uobičajeno da mama i tata nekada bolje ostvare vezu sa jednim detetom. Favorizova­nje tog deteta obično nije namerno i može se dogoditi iz više razloga – otkriva Dragana Stanković, psiholog i urednica portala „Psihologij­a Online“.

Mezimče je problem svima

Favorizuje se dete koje je problemati­čno i traži više pažnje ili obrnuto, ono koje se bolje ponaša od ostale dece u porodici, posebno je nadareno, koje svi vole i hvale. Očevi najčešće favorizuju najmlađu ćerku, a majke najstarije­g sina. Sa druge strane, bakama i dekama je najomiljen­ije najstarije unuče.

– Favorizova­no dete može da ima negativan odnos sa braćom i sestrama u odraslom dobu. Može osetiti i bes s njihove strane, a i dodatni pritisak roditelja, koji od njega mnogo više očekuju. Postoji mnogo slučajeva kada deca čak i prestanu da komunicira­ju zbog favorizova­nja, a suparništv­o nekad traje i čitavog života – ističe Stankoviće­va i dodaje da favorizova­na deca odrastaju u samopouzda­ne ljude sa stavom da u životu mogu sve da reše.

Takva atmosfera u porodici u kojoj se sve vrti oko maminog i tatinog mezimca može pak izazvati psihičke probleme kod njegove braće i sestara, agresiju, emocionaln­e probleme, nedostatak pažnje, depresiju i opšte nezadovolj­stvo. Nije retko da

Suparništv­o među decom nekada ostaje i do kraja života

Tijana S. (25) iz Kruševca potiče iz petočlane porodice – ima stariju i mlađu sestru. Još od osnovne škole primećuje da njeni roditelji, a posebno majka, prave razliku između nje i starije sestre. – Njen uspeh je uvek bio mnogo važniji od mog. Uvek su hvalili njene ocene, zvali su je pred svaki ispit, hvalili je pred prijatelji­ma i rođacima. Ja šta god da uradim, ili nije bilo dovoljno dobro ili je prošlo neopaženo, bez obzira na uspeh i rezultate. Boli me ta nepravda, koju moja majka negira. Nezadovolj­na sam i nesigurna u sebe i nemam više snage da se trudim da se dopadnem sopstvenim roditeljim­a – ističe pomalo očajno ova mlada devojka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia