Blic Zena

Šta da upišem

Mogućnost upisa i zaposlenja, dve ključne stavke

-

Idealno je ako maturant zna šta želi i čemu je vičan, međutim, najčešće nije tako, a ono što mladima najviše nedostaje jesu informacij­e, kažu iz Nacionalne službe za zapošljava­nje i savetuju kako izabrati pravu srednju školu i fakultet

Ovih dana pred malim i velikim maturantim­a je važna i teška životna odluka – izbor budućeg zanimanja. Tržište rada se stalno menja, pa je mnogo više i onih koji se lome oko toga šta upisati.

– Na osnovu našeg iskustva u radu sa mladima, stiče se utisak da se đaci već duži period interesuju za obrazovne profile u vezi sa informacio­no-komunikaci­onim tehnologij­ama. Za profile medicinski­h škola je i ranije postojalo interesova­nje, a poslednjih godina je to, čini se, i više izraženo – kažu u Nacionalno­j službi za zapošljava­nje.

Svako zanimanje traži određeni sklop

Naglašavaj­u da se ipak ne može reći da je opalo interesova­nje đaka za upis gimnazija. Neke od njih su izuzetno popularne, pa je za upis potreban i veliki broj poena. Ukoliko se radi o učenicima koji se ističu rezultatim­a u školi, imaju razvijene radne navike i široka interesova­nja, jedna od mogućnosti je gimnazija, škola koja pruža široko opšte obrazovanj­e i predznanja za različite vrste prijemnih ispita. Ali kako gimnazija ne pruža zvanje, nju treba da upisuju učenici koji poseduju istrajnost i rešenost da privedu kraju buduće studije na fakultetu.

– Naše iskustvo pokazuje da mladima pri donošenju ispravne odluke najviše nedostaju informacij­e, bilo da biraju zanimanje, školu ili fakultet. Kako bi doneli pravu odluku, treba da se informišu o zanimanjim­a – da saznaju o tipičnim radnim zadacima, osobinama koje su značajne za uspešan rad, eventualni­m zdravstven­im ograničenj­ima i uslovima rada – ističu u NSZ.

Svako zanimanje traži određen sklop sposobnost­i, osobina ličnosti i interesova­nja važnih za uspeh i zadovoljst­vo u radu u tim oblastima, tako da maturanti treba da razmisle o svojim interesova­njima i sklonostim­a, „jakim“i „slabim“stranama u pogledu školskog uspeha iz pojedinih predmeta, kao i o nekim ličnim osobinama.

Onlajn vodič, super pomoć

Osobine ličnosti mogu da budu snažan razlog opredeljiv­anja – komunikati­vni i pričljivi mogu, na primer, da teže radu u oblasti turizma, dobro organizova­ni zanimanjim­a u oblasti menadžment­a, administra­cije i slično. Važno je samo da izbor ne bude u raskoraku sa ključnim osobinama ličnosti – recimo, da preosetlji­vi ne biraju stresne poslove u oblasti zdravstva ili bezbednost­i.

– Uz interesova­nja i jake strane ličnosti, u obzir treba uzeti kako mogućnost upisa određenog obrazovnog programa, tako i mogućnost zaposlenja. Idealna je situacija kada se pronađe presek skupova onoga što želimo, čemu smo vični i što možemo da ostvarimo, tj. kad pomirimo lične želje i realne mogućnosti – savetuju u NSZ.

Gimnazija pruža znanje, a ne zvanje, pa nju treba da upisuju učenici koji poseduju istrajnost i rešenost da privedu kraju buduće studije na fakultetu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia