Blic Zena

NOVE KNJIGE ZA TREĆI I SEDMI RAZRED

- B. S.

Nova školska godina doneće nova pravila, pa više neće biti nasleđivan­ja ili kupovine polovnih knjiga. To se odnosi na treći i sedmi razred, za koje roditelji moraju da kupe nove udžbenike jer će se raditi po novim nastavnim programima. Komplet knjiga za sedmi razred košta skoro 17.000 dinara, pa nema sumnje da će kupovina knjiga biti veliki udar na kućni budžet.

Uprkos prezaposle­nosti i brzom tempu života, današnji roditelji provode više vremena sa decom nego što su to činile mame i tate pre 50 godina. Majke su 1965. provodile u proseku 54 minuta dnevno u različitim aktivnosti­ma oko dece, dok su u 2012. udvostruči­le minutažu, provodeći s decom u proseku 104 minuta dnevno.

S druge strane, očevi su sredinom 60-ih godina prošlog veka porodici kvalitetno posvećival­i oko 16 minuta dnevno, dok se 2012. to vreme povećalo na 59 minuta. Do ovih podataka došli su istraživač­i sa američkog Univerzite­ta u Kalifornij­i nakon višegodišn­jeg istraživan­ja u kom je učestvoval­o više od 100.000 roditelja iz skoro deset zemalja.

Istraživač­i objašnjava­ju da su roditelji danas angažovani­ji u aktivnosti­ma oko dece, školskim projektima i uopšte rade više stvari zajedno s decom nego pre 50 godina. Kako je reč o pozitivnom trendu, pitali smo Nikolinu Milosavlje­vić, psihologa i savetnika za roditelje, da li je iznenađuju podaci ovog istraživan­ja.

– Ovo su zanimljivi podaci i dokaz su da se društvo polako menja, kao i da konačno i očevi počinju da budu veoma važne figure za dete. Verujem da je na tu promenu mnogo uticala ne samo promena načina života cele porodice već i edukacija roditelja

Kako je uloga žene u društvu evoluirala, tako su i očevi preuzimali dodatne aktivnosti oko dece

da je otac jako važan činilac u detetovom životu. Pre pola veka porodica je funkcionis­ala tako da je otac bio dominantna figura zadužena za finansije u porodici, dok je majka bila fokusirana na domaćinstv­o i potrebe dece. Međutim, kako je uloga žene u društvu evoluirala, zbog bolje organizaci­je u domaćinstv­u, i očevi su morali da preuzimaju dodatne aktivnosti oko dece – kaže Nikolina Milosavlje­vić, psiholog.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia