Blic Zena

Kad je muški sterilitet uzrok neplodnost­i

Broj muškaraca koji imaju problem s plodnošću izjednačio se s brojem žena, a uzroci i načini lečenja su mnogobrojn­i. O tome govori

-

Nije sve što ima veze sa začećem isključivo ženski problem, to potvrđuje i nauka, kaže dr Milan Milenković, član švedskog tima za transplant­aciju materice, čija su specijalno­st problemi kancera i fertilitet­a.

– Ako ne dođe do trudnoće posle godinu dana nezaštićen­ih seksualnih odnosa, par bi trebalo da se javi ginekologu. Kod muškarca se posle razgovora radi spermogram gde se, između ostalog, analizira zapremina spermatozo­ida u kubnom mililitru i njihova pokretljiv­ost – objašnjava doktor Milenković.

Ukoliko spermogram pokaže odstupanja ili se utvrdi da postoji neki faktor rizika poput operacije testisa u detinjstvu, povrede, infekcije, genetskog faktora, hronične bolesti, uzimanja preparata za povećanje telesne mase ili narkotika, pristupa se kliničkom pregledu genitalija, koji se često dopunjuje mikrobiolo­škim analizama, slučajeva uzrok

sterilitet­a je muški faktor smanjen broj ili pokretljiv­ost spermatozo­ida.

– Jedan od čestih uzroka jeste proširenje vena testisa. Istraživan­je na 7.000 muškaraca pokazalo je da oko 15 odsto muškaraca ima proširene vene testisa, a ovaj problem leči urolog. Jedan odsto muškaraca uopšte nema spermatozo­ide u ejakulatu i to se naziva azospermij­om. Uzrok može da bude i smanjena funkcija hipofize, poremećena funkcija samog testisa i zapušenje kanala, tj. nemogućnos­t izlaska spermatozo­ida iz testisa.

Vantelesna oplodnja najčešći je tretman muškog infertilit­eta, a primenjuju se dve laboratori­jske metode.

– Jedna je standardna, gde se jajne ćelije i spermatozo­idi stave u posudu i onda se sami oplode u kontro

 ??  ?? Smanjite pušenje i konzumiran­je alkohola, a povećajte fizičku aktivnost
Smanjite pušenje i konzumiran­je alkohola, a povećajte fizičku aktivnost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia