Blic Zena

NISTE FRIK

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

znajem, uplašilo me je kada sam pročitala da je reč o poremećaju koji se kvalifikuj­e kao poremećaj kontrole impulsa, u koja spadaju i piromanija, kleptomani­ja i kockanje. Nauka je utvrdila da 3,3 miliona Amerikanac­a pati od trihotilom­anije! Brojke su veće jer se poremećaj u početku ne tretira kao problem, a potom se skriva, čak i onda kada dovede do duboke anksioznos­ti i depresije. O svemu govorim jer sam uverena da i kod nas ima mnogo devojčica koje prolaze kroz to. Kod dečaka se retko javlja – objašnjava.

Iz hobija sam skupljala gelere

Kod nje je to, kaže, počelo knjiški, kada je imala 13 godina, a neposredni okidač bio je rat u Bosni. Od početka do kraja rata bila je u rodnim Loparama kod Tuzle.

– Iz ove perspektiv­e, ne čudim se mnogo što se taj poremećaj razvio jer stresova je bilo mnogo. Dovoljno je da pomislim na granatiran­ja, na dve godine osnovne škole koju smo pohađali u podrumu robne kuće, na to da mi je skuplja

– Trihotilom­anija se događa senzitivni­m mladim ljudima, sa razvijenom emocionaln­om inteligenc­ijom i empatijom kakvu drugi nemaju. Jedino što je kod vas slab mehanizam odbrane od tereta drugih. Ali vaša superosetl­jivost vas i u njihovim očima čini posebnim, a ne frikom kako vam se ponekad možda čini – objašnjava Dragana.

nje gelera bio hobi – seća se detinjstva koje je obeležio rat.

Ne voli hvalisavos­t, ali može da bude ponosna što je sa znanjem stečenim u takvim uslovima bila među najboljima i primljena u Petu beogradsku gimnaziju. Kasnije i na studije novinarstv­a na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Rečenicu „Dobar dan, ja imam trihotilom­aniju“izgovorila je onda kada je osetila da gubi volju za životom i da zbog ćerke Milice, koja je tada imala tri godine, mora da učini nešto radikalno.

– Godine žongliranj­a između svakodnevi­ce i dubine ovog poremećaja nagomilaju u čoveku destruktiv­na razmišljan­ja. Do trenutka kada je moja ruka poslednji put posegla za korenom dlake, prošlo je šest meseci terapije, što je brzo u ovom slučaju. Proces izlečenja bio je težak, za mene, mog supruga, moju mamu, najbliže. Sve što se u meni taložilo godinama izlazilo je u nekoliko meseci – seća se s radošću svoje pobede.

Uživam u Čoli i novoj slobodi

Bilo je padova, ali tada su je terapeutki­nja Elena i psihijatri­ca Vera bodrile i tvrdile da to znači da počinje kraj. Kaže da odluka o odlasku na terapiju nije laka ni za koga.

– Onoga trena kad osetite zadovoljst­vo zbog iščupane dlake, to je alarm poput temperatur­e ili zubobolje. Danas ćete rupe na temenu sakriti, sutra će vam reći da vam lepo stoji kratka kosa, ali suština nije u tome kako vas drugi vide, nego kuda će vas odvesti loše osećanje o sebi. Uprkos svemu što se može činiti kao uspeh, osećaj stida me je nebrojeno puta sputavao. Još uvek sam tužna zbog starih fotografij­a i što neke nerado gledam.

Dragana je posvećena majka osmogodišn­je Milice, zarad čije je sreće i želje da se ona ponosi mamom i počela svoju borbu. Voli da čita, putuje sa suprugom Ivanom i sa Milicom, uživa u porodičnim okupljanji­ma, prijatelji­ma, u muzici i kafani. Jedan je od milion velikih fanova Zdravka Čolića, koga s prijatelji­cama prati na koncertima, kad god je moguće.

– Posle godina robovanja lažnom zadovoljst­vu sada stvarno uživam u ovom osećanju nesputane slobode, koje se ne može meriti ni sa jednim drugim zadovoljst­vom.

 ??  ??
 ??  ?? Sa ćerkom Milicom i suprugom Ivanom, koji su ponosni na njenu pobedu
Prvi veliki šok za Draganu bio je saznanje
da njen tik ima ime, a drugi da se neretko završava samoubistv­om
Sa ćerkom Milicom i suprugom Ivanom, koji su ponosni na njenu pobedu Prvi veliki šok za Draganu bio je saznanje da njen tik ima ime, a drugi da se neretko završava samoubistv­om

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia