Blic Zena

1. NEŽNO SA VITRAŽEM

-

Tifani lampa briše se mekom, vlažnom krpom bez upotrebe bilo kakvih agresivnih sredstava za čišćenje. Spojeve metala i stakla očistite suvom i mekom četkicom za zube. Iako to traži više pažnje, isplati se jer vitraž rasveta unosi toplinu u svaki prostor.

2. NIJE SVAKI PAPIR ISTI

Papirni abažuri se ne mogu brisati vlažnom krpom, dok oni od impregnira­nog papira dobro reaguju na sapunicu pomešanu sa špiritusom. Abažuri od pergamenta ne prljaju se tako brzo i lakše se čiste ako se zaštite bezbojnim lakom. Brišite ih samo vlažnom krpom.

3. PLIŠ NIJE BAUK

Iako deluje da ih je najteže održavati, plišani abažuri se jako lako čiste. Idealno je da upotrebite nastavak usisivača sa četkom. Pazite da usisivač podesite na najslabiju jačinu. Pliš će dobro očistiti i okrugla četka sa lepljivom trakom.

4. OPREZNO SA SVILOM

Svileni abažuri čiste se mlakom sirćetnom vodom. Krpa mora da bude dobro isceđena jer će svaka kapljica ostaviti fleku na svili. Svileni abažur možete čistiti i dobro oceđenim kompaktnim sunđerom.

5. LAKO JE SA STAKLOM I METALOM

Abažuri od stakla, metala i veštačkih materijala nakon brisanja prašine peru se sapunicom, spolja i iznutra. Na kraju ih ispolirajt­e suvom krpom koja ne ostavlja tragove tkanine. Lusteri i lampe od stakla zablistaće ako se u vodu za brisanje doda malo sirćeta.

Sirće ne

NAPRAVITE MIRIŠLJAVO SIRĆE

Osim što se koristi za salatu, sirće je odlično sredstvo za čišćenje kuće. Upotrebom sirćeta mnogo uštedimo, ali i isključuje­mo strah od loših strana jakih hemijskih sredstava za čišćenje i dezinfekci­ju. Međutim, niko ne voli njegov oštar miris. Evo fantastičn­og recepta za prikrivanj­e mirisa sirćeta. • Kada ljuštite pomorandže, koru stavljajte u

Univerzaln­o sredstvo za održavanje čistoće

kesicu i čuvajte u zamrzivaču. • Kad skupite kore od 4 do 5 pomorandži, stavite ih u veću teglu i prelijte sirćetom. • Mirisni efekat možete da pojačate šakom svežih listova bosiljka. • Dobro zatvorite teglu i ostavite da stoji 10 dana na tamnom mestu, tad je spremno za upotrebu.

 ??  ?? koristite na granitnim ili mermernim površinama
koristite na granitnim ili mermernim površinama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia