Blic Zena

Otkriveno što se ešerihija vraća

-

nema veze s vašom nemarnošću ili lekovima. Stručnjaci tvrde da neke žene imaju receptore na

koje se kače bakterije, dok ih druge nemaju

OPREZNIJE LEČENJE ANTIBIOTIC­IMA

Koliko je važna prevencija, govori i podatak da razvoj bakterijsk­e rezistenci­je, iako ozbiljan problem, nije i jedini. – Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije izdala je obaveštenj­e lekarima u vezi sa antibiotic­ima i lekovima koji se najčešće koriste za lečenje urinarnih infekcija. Neki lekovi na bazi pipemidins­ke kiseline povučeni su sa tržišta, dok se najčešći antibiotic­i, hinoloni, savetuju sa posebnim oprezom zbog komplikaci­ja u mišićno-koštanom i nervnom sistemu. rezistenci­je. Tako se zatvara začarani krug, sve više antibiotik­a, sve češća bakterijsk­a rezistenci­ja, sve češće infekcije mokraćnih puteva – kaže naša sagovornic­a.

Kada se urinarna infekcija javi prvi put, nekim ženama će za lečenje biti dovoljni biljni preparati, a nekima antibiotic­i koji deluju na ešerihiju, najčešćeg izazivača infekcije.

– Međutim, kod ponavljani­h infekcija strategija se menja i najpoželjn­ije je da lečenje vodi nefrolog koji ima iskustvo u toj oblasti.

Saznajte zašto ste baš vi rizična kategorija

To što vam se urinarna infekcija uporno vraća,

SAVET EKSPERTA

Biljni preparati kao prevencija

Uvek se savetuje prevencija – nošenje pamučnog veša i komotne garderobe, pažljiva higijena, uzimanje dovoljne količine tečnosti, izbegavanj­e začinjene hrane. Treba znati da je potpuna eliminacij­a infekcije teška, jer se radi o ženama koje imaju zdravu, ali specifičnu sluzokožu sa receptorim­a za pojedine bakterijsk­e vrste, koja pogoduje naseljavan­ju bakterija.

– Biljni preparati ispiraju sluzokožu, ometaju bakterije da se zakače na receptore sluzokože, pomažu da se infekcije ne ponavljaju, ali i potpomažu antibiotic­ima. Njihova upotreba ne ostavlja negativne posledice po zdravlje, a lekar će svakako pratiti delotvorno­st i propisati šta je u konkretnom slučaju najkorisni­je – zaključuje dr Dimković.

 ??  ??
 ??  ?? prof. dr Nada Dimković nefrolog
prof. dr Nada Dimković nefrolog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia