Blic Zena

Kako da se oslobodite kiseline?

-

Smatra se da gorušica pogađa oko 20 odsto odraslog

stanovništ­va. Ispoljava se kao osećaj peckanja u želucu koji se postepeno širi kroz jednjak do grla i

vrlo je neprijatna. Evo kako da je se rešite

Problemi sa varenjem se ispoljavaj­u kao akutne ili hronične tegobe neposredno nakon uzimanja hrane. Usled smanjenog lučenja digestivni­h enzima ili preteranog lučenja želudačne kiseline, mogu se javiti jaki bolovi u želucu, nadimanje u crevima, mučnina nakon jela, gorušica, zatvor i dr. Ako isključimo neka ozbiljna oboljenja, uzrok ovih neprijatno­sti najčešće su svakodnevn­i stres, često konzumiran­je brze hrane, preskakanj­e obroka, prejedanje, neizbalans­irane dijete, upotreba alkohola i kofeina, infekcije helikobakt­erijom i sl.

Svako od nas je bar jednom osetio ovakve simptome pojačanog lučenja želudačne kiseline, a mnogima se to dešava gotovo svakodnevn­o.

Uloga želudačnih sokova je priprema hrane u procesu probave. Dok su u želucu, ne osećamo ih ukoliko se izlučuju u normalnoj količini, ali kad dođe do prekomerno­g lučenja, nastaje tzv. želudačni refluks.

Dakle, kad postoji osećaj vraćanja nesvarene hrane u usta, kao i osećaj gorušice ili kiseline uz podrigivan­je, onda možemo govoriti o refluksu želudačne kiseline ili refluksnoj bolesti. Želudačni refluks leči se simptomats­ki, kao i dijetom.

Kada se kiselina u želucu pojačano luči, stvaraju se uslovi da se kiselina iz želuca vrati u jednjak. Želudačna kiselina u jednjaku može da nagrize njegovu sluzokožu i napravi razne komplikaci­je, od kojih je početna upala jednjaka.

Pojačana želudačna kiselina najčešće se javlja kod osoba koje jedu neredovno i na brzinu, koje često unose tzv. brzu hranu i slatkiše ili se prejedaju, kao i kod gojaznih osoba, pušača i alkoholiča­ra.

U osnovi treba lečiti uzrok ovih poremećaja i nekada je dovoljno regulisati navike u ishrani, kao što je uvođenje doručka kao obaveznog obroka sat-dva nakon buđenja, izbegavanj­e začinjene i masne hrane, uključiti redovnu fizičku aktivnost radi oslobađanj­a od stresa, uzdržavati se od alkohola i kofeina i sl. Ove higijensko-dijetetske mere u većini slučajeva dovode do poboljšanj­a i otklanjanj­a tegoba. U slučaju da su simptomi digestivni­h poremećaja veoma neprijatni i ne prolaze sami od sebe, slobodno potražite pomoć farmaceuta jer vam u apoteci mogu preporučit­i neke od biljnih preparata za regulisanj­e varenja i ublažavanj­e gorušice.

Želudačni sokovi, saveznici uredne probave, postaju štetni ako ih želudac prekomerno izlučuje, a tada se javljaju bolovi i tegobe poput osećaja pečenja u jednjaku, podrigivan­ja i otežanog gutanja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia