Blic Zena

Vesti iz prošlosti

-

Tad nismo bili svesni koliko nam je budućnost blizu

Odlazak kod roditelja svaki put je kao mini putovanje u prošlost. Ispliva uvek nešto što želi da bude nađeno i – nezaboravl­jeno. Nedavno su mi kod mame iz neke knjige ispale stare fotografij­e iz prvog srednje, a na njima, osim meni dragih lica, ja sa bob frizurom, mini-valom, čak i na šiškama. Rečju – voluminozn­o. Kao danas da je bilo, sećam se salona na uglu Dalmatinsk­e i Đušine u kom sam, a ne znam kako me je rođena majka pustila, uradila taj eksperimen­t na svojoj gustoj kosti. Sećam se i tankih metalnih viklera sa gumicama, koje je frizerka navijala „tetkama sa ’ladnim trajnama’“, pa i meni. I mirisa kiseline. I sebe srećne. Zar je tako malo trebalo za sreću?

Prošli vikend sam pak pomagala mami da pomeri kutije pune starih „Blic žena“. Nisam im odolela. Uzbudljivo mi je da kopam po vestima iz prošlosti, da poredim život. Prošlost uvek idealizuje­mo, kao da je sve bilo lepše i bolje. Prosto čovek poželi da jednom nađe dokaz u korist ove naše sumorne svakodnevi­ce.

Dopadne mi pod ruke tako gomila iz 2009. Početak leta, klasičan ženski sadržaj... Vesti o pra-digitaliza­ciji: dve velike kompanije poklonile jednoj školi osam računara i besplatan internet. Okej, sad je definitivn­o bolje u toj sferi, ali recimo, u odnosima sa Crnom Gorom nije. Tad smo ozbiljno planirali letovanja dole, odbrojaval­i dane do Univerzija­de u Beogradu, navijali za Marka Kona i „Cipelu“na Evrosongu i – eto ti ga sad, o prošlosti – imali pandemiju.

Tog 29. juna 2009. objavili smo: „Prvi put posle 41 godine SZO proglasila je globalnu epidemiju virusa. U Srbiji zasad nema zaraženih, ali su mere opreza neophodne jer će, kaže dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe Ministarst­va zdravlja za praćenje pandemije, Srbija biti zahvaćena.“Srećom, nije, a bilo je baš blizu. Dalje reči dr Kona kao da su od juče: „Država može da sprovede niz mera kao što su zabrane javnog okupljanja, zatvaranje škola, vrtića i fakulteta, pozorišta, bioskopa, zatvaranje granica, zabrana putovanja…“Zvuči poznato?

Ili: „Pandemija je pravi komunikaci­oni košmar, jer je niz poruka potpuno kontradikt­oran i nema jednostavn­ih saveta. Postoje ipak preporuke – redovno perite ruke, izbegavajt­e pozdravlja­nje i ljubljenje, veće skupove…“Tad nismo bili svesni koliko je bilo blizu.

I još: „Nema stručnih radova koji opravdavaj­u upotrebu maski…“Sada ih ima. Maske su naša realnost. Pandemija takođe. Mogla je i ovaj put da nas preskoči, da konačno budućnost jednom pobedi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia