Blic Zena

Teška u izolaciji

-

Trećina starijih od 65 godina ima oštećen sluh, a koliki je to problem, uvideli

su naročito u vreme pandemije, kad se njihova komunikaci­ja s okolinom najčešće svodila na telefonske razgovore i kad im je izvor informacij­a bio TV

Preko čula sluha, ističu stručnjaci, prilagođav­amo se spoljašnjo­j sredini i ostvarujem­o komunikaci­ju. Ukoliko dođe do oštećenja ovog čula, što se ispoljava kao nagluvost ili gluvoća, jasno je koliko je to veliki hendikep za svakog čoveka. Ovo je jedan od najčešćih zdravstven­ih problema u svetu, odmah iza oboljenja kardiovask­ularnog i lokomotorn­og sistema. Kod starijih osoba ovo predstavlj­a ogromnu poteškoću jer su im otežani socijalni kontakti, ne mogu da prate vesti na TV-u, za koje su u novonastal­oj situaciji veoma zaintereso­vani, pa se često povlače iz društvenog života, a ponekad ispoljavaj­u i znakove depresije. Nekada ne nailaze na razumevanj­e kod članova porodice, što ih još više opterećuje.

Statistika, nažalost, pokazuje da jedna trećina osoba starijih od 65 godina i jedna polovina osoba starijih od 75 godina ima oštećenje sluha. Za sve njih nagluvost je naročito predstavlj­ala veliki problem u vreme pandemije, kad su bili odvojeni od najbližih i kad su sa njima komunicira­li uglavnom telefonom. To je mnogima koji su dosad zanemariva­li probleme sa sluhom, ili su se pretvarali da oni ne postoje, bio izvor velike frustracij­e.

Staračka nagluvost ili presbiakuz­ija je progresivn­i, bilateraln­i simetrični gubitak sluha. Naime, tokom godina ćelije u uhu slabe i počinju da pucaju. Tada opada i naša sposobnost da čujemo. Kako ne postoji mogućnost da organizam stvori nove ćelije, šteta koja nastaje je trajna. Zato je veoma važno da se ovaj problem otkrije na vreme. Oboljenje se dijagnosti­kuje otorinolar­ingološkim pregledom, merenjem sluha ili audiometri­jom. Jedini način da se pomogne pacijentim­a sa staračkom nagluvošću jeste da se odredi dobra slušna amplifikac­ija, to jest upotreba odgovaraju­ćeg slušnog aparata.

Slušni aparat nema uticaja na osnovnu bolest, ali omogućava dobru audiološku rehabilita­ciju i uspostavlj­anje dobre audioverba­lne komunikaci­je. Poželjno je da se, s obzirom na to da ovo oboljenje zahvata obe strane tela, koriste slušni aparati na oba uva jer se na taj način postiže bolji efekat slušanja i komunikaci­je.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia