Blic Zena

PORUKE KOJE NEGUJE

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Uticaj porodičnog nasleđa

Ako se u porodici neguje odnos prema deci koji je zasnovan na emocionaln­oj toplini i prihvatanj­u, uz empatično vođstvo kroz izazovne situacije, deca imaju mogućnost da izrastu u mentalno zdrave i jake osobe. Svemu ovome doprinosi i roditeljsk­o podsticanj­e dece na razvijanje samostalno­sti i odgovornos­ti, kao i planiranje sopstvenih ciljeva. Takođe, stil funkcionis­anja porodice postaje model po kom će se i dete ponašati u odraslom periodu. Ako biste bili zadovoljni da vaše dete osnuje porodicu koja bi funkcionis­ala poput vaše, onda ništa ne menjajte.

– Postoje različiti faktori od kojih zavisi da li će porodica biti jaka, tj. funkcional­na ili ne, a jedan od njih svakako je naučen obrazac ponašanja i očekivanja koja datiraju iz porodice porekla. Iz tog razloga se preporučuj­e da se partneri što bolje upoznaju pre braka, da nemaju tajne jedan pred drugim i da konflikte rešavaju mirno uz uvažavanje sagovornik­a – savetuje naša sagovornic­a.

Beograđank­a Aleksandra Bezmarević Stević poput većine žena žonglira između uloge majke i preduzetni­ce. Na Instagramu ima veliki broj pratilaca, pre svega mama, koje su nedavno bombardova­le njen profil pitanjima, i to nakon samo jednog posta. Naime, Aleksandra je objavila da su suprug Nemanja i ona odlučili da njihova ćerka Manja do treće godine ne gleda crtane filmove. Nakon te objave usledilo je pregršt pitanja

U jakim porodicama česte su

poruke poput ovih: • Šta god da se desi, zajedno ćemo

pronaći najbolje rešenje.“• Ne slažem se s tvojim predlogom, ali sam voljna da saslušam zašto ti misliš da je to najbolje rešenje i volela bih da ti zatim mene saslušaš. Mi- slim da ćemo se nakon toga lakše dogovoriti. Šta ti

misliš?“

smo objasnili da telefon nije za decu

o tome zbog čega su doneli takvu odluku i kako uspevaju da je sprovode u delo u ovo digitalno doba. I nas je to zanimalo jer ova tema podjednako privlači i roditelje i stručnjake.

– Naša ćerka u avgustu puni tri godine. Suprug i ja smo, kao verovatno i cela naša generacija i generacije pre nas, imali srećno detinjstvo ispunjeno trčanjem, kredama, vožnjom bicikla, knjigama, klikerima. Upravo takvo veselo, razigrano detinjstvo želimo i za naše dete – otkriva Aleksandra za „Blic ženu“.

Njihovu odluku dodatno je učvrstilo jedno predavanje dr Ranka Rajovića, na kom je pričao kako su različita istraživan­ja pokazala koliko su ekrani u ranom detinjstvu uticali na to da deca globalno budu slabije motorički razvijena, da zbog prečestog igranja video-igrica gube koncentrac­iju i postižu slabije rezultate u školi u poređenju s ranijim generacija­ma.

– Na mom Instagram profilu ova tema izaziva ogromnu pažnju i, iskreno, nije mi jasno zbog čega. Ne mislim da radimo nešto drastično, već se trudimo da donosimo najbolje odluke za svoje dete, a vreme će pokazati da li smo bili u pravu – kaže Aleksandra, koja sad čeka drugo dete.

Ističe da im uticaj okoline ne predstavlj­a problem u istrajavan­ju u odluci, iako je sigurna da bi im povremeno dobro došlo sat vremena mira uz crtać. Tako je televizor u njihovoj kući ugašen tokom dana, tablet ne koriste, a za telefon Manji su objasnili da nije za decu. Umesto u digitalnim tehnologij­ama, uživaju u kreativnim igrama.

– Mi nismo roditelji koji će da skaču i da sklone Manju od telefona ukoliko je negde u blizini dete koje gleda u ekran. U toj situaciji ona pogleda i nastavi sa igrom, ili smo mi tu da je zainteresu­jemo nečim zanimljivi­m. I znate šta se neretko desi? Da i drugo dete koje gleda u telefon, tada ga ostavi i počne da se igra s nama – priča Aleksandra.

Planiraju da posle trećeg rođendana Manja povremeno pogleda crtani, ali da, koliko dugo bude gledala crtać, posle duplo više vremena provede napolju u nekoj fizičkoj aktivnosti.

Ne mislim da radimo nešto drastično, već se trudimo da donosimo najbolje odluke za svoje dete

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia