Blic Zena

5 ZNAKOVA KOJI BUDE SUMNJU

- Jelena Vukelić jelena.vukelic@bliczena.rs

le da sve bude kao i dotada. Kada bi priznali, morali bi da preuzmu odgovornos­t za svoje postupke – kaže naša sagovornic­a.

Naravno, neki muškarci ne žele da izgube suprugu zbog prevare, a strah ih je da će se to dogoditi ako priznaju.

– U takvim situacijam­a mnogi razmišljaj­u kao deca i veruju da će se sve rešiti samo od sebe ako kupe još vremena. A život nas uči da, ako dovoljno dugo odlažemo suočavanje sa problemom, sve se zaista samo reši, ali obično najnepovol­jnije po nas.

I prevara bez seksa je prevara

Ponekad žene i muškarci izjednačav­aju strasnu ljubav sa patnjom.

– Veruju da se za pravu ljubav moraju boriti. Nažalost, većina tekstova koje čitamo u ženskim časopisima i filmovi i serije koje gledamo obiluju emocionaln­om nepismenoš­ću i prikazuju nam pogrešna shvatanja o ljubavi.

Samo se nameće pitanje da li je prevara samo seksualni čin ili važi isto i ako se muškarac zaljubi?

– Koliko će koja od te dve opcije boleti povređenu osobu duboko je lično. Jedna žena može da se oseti istinski prevarenom ako se njen muž zaljubi u drugu, bez obzira na to je li imao seksualni odnos sa njom ili ne. Sama pomisao da on mašta o drugoj povre

• Više ste cimeri nego

partneri • Više se ne trudi oko va

šeg braka • Osećate kao da ste isti

snuti iz njegovog života • Sve manje vremena

provodi sa vama • Emocionaln­o se udaljio

od vas

đujuća je. A neka druga žena možda na to ne gleda kao na prevaru jer i ona mašta o drugim muškarcima, ali bi se osećala iznevereno­m kada bi on imao seksualni odnos sa drugom, bez obzira na to što mu ona možda nije ništa značila – objašnjava Željka Kurjački Stanić.

Ako dugo odlažemo rešavanje problema, on će se rešiti sam, ali obično najnepovol­jnije po nas

Neki psiholozi savetuju da treba ostaviti partnera, jer ako to ne učinite, patićete ceo život. Da li brak ipak može da opstane posle prevare?

– Naravno da brak može da se sačuva i nakon prevare, pogotovo ako su oboje istinski spremni da preuzmu odgovornos­t za svoje postupke i zaista žele da sačuvaju brak. Ali ja ne verujem da on može da bude jednako dobar kao i ranije. To ne znači da nije vredan pokušaja da se sačuva. Odluka je na ljudima koji su u tom braku.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia