Blic Zena

Preljuba ne poznaje pol

- B. S.

Seksolog tvrdi: Danas i žene varaju zbog seksa, a ne samo zbog ljubavi

Uloge su se zamenile i više ne važi izreka da „žene varaju zbog ljubavi, a muškarci zbog seksa“, tvrdi slavni seksolog Trejsi Koks. Ističe da sve više istraživan­ja potvrđuje da žene varaju skoro u istoj meri kao i muškarci, ali da su i sve manje emocionaln­o dostupne.

– Moderne supruge danas najčešće nisu kod kuće gde spremaju ručak, već rade, trude se da grade karijere i žele da ostvare ambicije. S druge strane, pripadnici jačeg pola danas češće varaju zbog nedostatka intimnosti, društva i zbog osećaja usamljenos­ti umesto zbog samog seksa – smatra Koks.

Njene tvrdnje ne iznenađuju Lea Ivanišević­a, psihologa, koji smatra da ženska seksualnos­t više nije toliki tabu u društvu, tako da su žene sada otvorenije u svojim motivima, a dovoljno nezavisne i emancipova­ne da mogu sebi da priušte prevaru zbog seksa. – Lično ne mislim da se varanje može svesti na dihotomije muško– žensko i seks–ljubav. Nezavisno od pola, ljudi varaju zbog sopstvenih nesigurnos­ti, naučenih obrazaca i nerazrešen­ih ambivalenc­ija tipa: „Kako da imam i pouzdanog partnera i divlji seks sa strancem u liftu?“– kaže Ivanišević. Svaka prevara je istovremen­o i kretanje ka nečemu i bežanje od nečega. Tražimo validaciju, toplinu, seks, novinu, leptiriće, osvetu i još mnogo toga. Istovremen­o, bežimo od zavisnosti, razočaranj­a, odbacivanj­a, bliskosti, ranjivosti, partnerovi­h i sopstvenih mana.

43% žena prevarilo je partnera samo zato što su nezadovolj­ne seksom u vezi, otkrilo je istraživan­je sajta za preljubnik­e „Ešli Medison“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia