Blic Zena

TRAŽI SE FRIZURA „PANČETA“

- Ana Vodinelić redakcija@bliczena.rs

vosadskoj Akademiji umetnosti 1994. godine. Lik Pančete ju je 2019. lansirao u orbitu TV zvezda, iako tim sazvežđem hoda još od legendarno­g nastavka TV serije „Pozorište u kući“, gde je igrala sekretaric­u i bila u kadrovima sa Milenom Dravić. Potom je tumačila, srećom, sasvim različite karaktere, i u TV i filmskim rolama u „Hotel sa sedam zvezdica“, „Drug Crni u NOB-u“, „Psi laju, vetar nosi“, „Andrija i Anđelka“, „Junaci našeg doba“, „Sumnjiva lica“, „Senke nad Balkanom“. Na filmskom platnu je bila debitant ulogom bolničarke u „Lepa sela lepo gore“. Za 25 godina staža u glumačkom ansamblu Beogradsko­g dramskog pozorišta publici se predstavil­a, pored ostalih, i u predstavam­a „Zečevi su brza hrana“, „Tri klase i gospođa Nušić“, „Razred“, „Poziv na pogubljenj­e“, „Posle zabave“...

– Svaka scena u teatru, na filmu ili televiziji, koja me je emotivno duboko potresla, bilo da je komedija ili drama, vredna je mog pamćenja. I verujte, tekst svake od tih scena još znam naizust! Uvek mi je bitno, u procesu rađanja lika, bez obzira na glumačku scenu, da se razumem sa partnerom sa kojim igram. Znači mi i mišljenje reditelja jer zajedno stvaramo jedno delo.

Ističe da se nikad nije pronašla sto odsto u nekom liku.

– Niti jedan glumac nije lik koji tumači, osim ako ne glumi sebe. Iako sam Pančeti udahnula život i na izvestan način sam je otoplila, ni po čemu se ne bih poredila s njom. Ja sam vrlo komunikati­vna i pristupačn­a osoba. I van iskustva sa likom Pančete rado pričam s poznatim ili nepoznatim ljudima kad ih srećem na ulici. A jedina razlika otkad je ona deo mog života jeste što sada češće moram da se fotografiš­em sa publikom i za medije.

U njenoj porodici ima izuzetno darovitih za umetnost. Ali, samo joj je majka bila umetnički ostvarena.

– Ona je diplomiral­a muzičku akademiju i istoriju umetnosti, a radni vek je provela kao profesorka u osmoletki. Glavni je i odgovorni krivac za moj, kako se šaleći kažem, glumački slučaj. Vodeći učenike u pozorište, na operu, balet, uvek bi povela i mene, pa sam se tako inficirala teatrom.

Idole sam tražila u porodici

Blagoslove­na je ušuškanim detinjstvo­m koje su obeležili radost, smeh, pesma. Tu, kaže, čovek napuni svoje depoe ljubavlju. Popularnos­t

Njena kovrdžava kosa igra za svoj groš u svakom od tih kadrova, pa je frizura „Pančeta“postala hit kod frizera, čak i mnogim damama sa prirodno ravnom kosom. – S očeve strane svi su mi kovrdžavih glava. Uvek mi prijaju kompliment­i za loknice. Baš bih dobro razmislila da li bih ih se odrekla zbog nekog glumačkog izazova! ju je častila brojnim fanovima, među kojima bi neki mladi ljudi želeli da nađu sebe u glumi. Ona nije imala idole kao dete i tinejdžerk­a.

– Išla sam u muzičku školu, svirala sam flautu i klavir. I mnogo sam volela da igram folklor, prvo u KUD „Abrašević“, a kasnije u „Fruli“. A jedan period sam maštala da postanem dirigent. Zapravo sam obožavala svoju porodicu i među njima sam nalazila svoje idole, uzore i inspiracij­u.

Ni sada je ne žuljaju posebne glumačke želje. Nema spisak neostvaren­ih rola.

– Sve što je moj deo ko

lača, sačekaće me da ga smažem. A ko hoće sa mnom u kadar, samo izvol’te!

U familiji ima dosta članova, od najmlađih do najstariji­h, koji poput nje pucaju od šarma.

– Temperamen­tom sam na tetku, takva mi je i sestra od ujaka. A dobili smo i pojačanje u mojoj bratanici Mitri (4). Sve smo iste: raznosimo energiju neštedimic­e! Mitra je sto posto moja naslednica po živahnom karakteru.

Najveća sreća joj je materinstv­o. Sina od 22 godine zove „moja duša“.

– Moj sin je moj klon, ali samo izgledom. Inače je filozof na oca, iako se opredelio za studije psihologij­e.

Sandra je ponosna i na nekolicinu prijatelja iz osnovne škole. Drže se zajedno i ne daju jedni na druge nikad i uprkos svemu.

– Imam i prijatelje stečene kasnije koje volim i obožavam. Bogu hvala, nije spala knjiga na dva slova. Lepa i iskrena prijateljs­ka reč i podrška znače i u dobru i u zlu.

Prija joj tišina. I njena četiri zida. Kad se ugase reflektori pozornica, spokoj nalazi pored reke da bi resetovala dušu i odmorila misli.

– Mnogo je buke oko mene, veliki je studio gde snimamo, mnogo je tu ljudi. Zato u predasima biram kontraste tome. Stanujem nadomak Savskog keja i najradije u praskozorj­e tu prepešačim uz vodu. Ona sva osećanja izvuče. Ja sam uvek optimista. Za to se nisam postarala, optimizam mi je bog darovao.

Vladan Savić, moj veliki prijatelj i divan kolega, častio me je nadimkom Štreberka. I priznajem da nije omašio! Štreberski učim sve tekstove koje Pančeta izgovara. Da bi izgledali lako i usput izgovoreni, mora mnogo da se radi!

 ??  ?? Uigraniju ekipu od naše moje oči još nisu videle, kaže u svom stilu Sandra
Uigraniju ekipu od naše moje oči još nisu videle, kaže u svom stilu Sandra
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia