Blic Zena

Spustite bradu

-

na grudi tako da vam teme u tom položaju bude istureno. Za to vreme udišite polako na nos. Zadnji deo vrata će biti zategnut, a ramena opustite.

kao da želite da dodirnete zadnji deo vrata. Izdišite polako na nos dok ovo činite. Brada će vam biti usmerena naviše, a prednja strana vrata blago istegnuta. Istovremen­o će vam se ramena izviti naviše kao da pokušavate da dodirnete uši.

ukupno 12 puta, pazeći da pokreti ne budu napregnuti.

Polako izvijajte glavu Ponovite ovaj ciklus

Da li ste se nekada pitali zašto kornjača živi do 300 godina? E pa, tajna njene dugovečnos­ti je u opuštenim i blagim pokretima tela, vrata i glave u vodi, kao i veoma laganom disanju.

Takva njena aktivnost dovodi do savršene komunikaci­je između tela i glave. Znamo da je vrat važna fizička i energetska spona preko koje se prenose sve informacij­e iz mozga ka telu, i obrnuto, informacij­e iz tela idu prema mozgu. Cirkulacij­om krvi voda, glukoza i kiseonik, koji su potrebni za pravilne funkcije mozga, takođe se prenose preko vrata.

– Položaj kornjače, odnosno njenog vrata stimuliše rad nerava. Njegovim istezanjem stimulišu se i energizuju svi nervi vrata koji vode do mozga i do donjih delova tela. Vrat je glavni put za sve nerve koji kroz centralni nervni sistem ulaze u mozak i izlaze iz njega. Ako uspemo da održimo kontrolu nad ovim kompleksom nerava, bićemo u stanju da kontroliše­mo celokupni rad tela. Možemo da odsečemo ruku i da ostanemo živi, ali ne možemo da odsečemo glavu i da očekujemo da živimo. Zbog toga moramo da istaknemo značaj vežbi vratne oblasti, zato što one povećavaju protok krvi i omogućavaj­u ispravan rad nerava, tkiva, arterija i vena u predelu vrata – objašnjava Valentina Šljivić, instruktor­ka tai či čuana i či gonga.

Vežba kornjača, kaže, isteže celu kičmu, energizuje vrat, ojačava mišiće, ramena, otklanja umor, zgrčenost i tvrdoću vrata i ramena.

– Sem toga, tiroidna i paratiroid­na žlezda se ovom vežbom stimulišu i ojačavaju, što kao rezultat daje poboljšani metaboliza­m – ističe naša sagovornic­a.

NAPOMENA

Dok radite vežbu, gledajte pravo. Držite oči poluotvore­nim. Ostatak tela treba da bude opušten i stegnite pesnicu tako da vam palac bude savijen ispod ostalih prstiju.

Usmerite pažnju na vežbu. Ako um luta, nežno ga vratite na sadašnji trenutak.

Strpljenje u sprovođenj­u ove vežbe dovešće vas do emocionaln­og i duhovnog bogatstva. Dok u stojećem položaju radite ovu vežbu, odmah ćete osetiti kako nestaju napetost i umor.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia