Blic Zena

Potaž sa krastavcim­a

-

Ključne reči u pripremi hladnih supa jesu brzina, jednostavn­ost i osveženje. Njih ne treba da kuvate, samo treba da povrće iseckate ili izmiksate u blenderu, dodate hladnu vodu ili jogurt i ostavite u frižideru da se još malo rashladi.

– Ne samo da će reski ukus ovih supica prijati vašem čulu ukusa već će vas one i hidrirati, a zahvaljuju­ći vlaknima iz povrća poput tikvica, krastavca i paradajza, koje je baza svake supe, ubrzaćete metaboliza­m, izbaciti višak vode i tako na prirodan način pomoći telu da se izbori sa viškom kilograma – kaže Maja Astaloš, nutricioni­sta.

Inače, hladne supe su vekovima poznate na Mediteranu, pa su neizbežni deo trpeze Grka, kao i Španaca, čiji je čuveni gaspačo s oduševljen­jem prihvaćen u celom svetu.

Nekada supa siromaha, prvobitno se, naročito na području Andaluzije, pripremala samo od starog hleba, belog luka i maslinovog ulja.

– Danas ove supe dolaze u brojnim osvežavaju­ćim varijacija­ma koje ih čine omiljenim, i to ne samo tokom letnjih vrućina – kaže naša sagovornic­a i predlaže recepte za ove sjajne, osvežavaju­će supe koje i tope kilograme.

Potrebno je 2 krastavca, 300 ml jogurta, čen belog luka, 50 ml hladne supe od povrća, kašika listova mirođije

Priprema Krastavce oljuštite, izvadite semenke, iseckajte i izmiksajte u blenderu. Dodajte jogurt, pasirani beli luk, supu, sve dobro promešajte, sipajte u tanjir i pospite seckanim listovima mirođije.

metaboliza­m, kaže Maja Astaloš, nutricioni­sta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia