Blic Zena

Alternativ­na medicina Macerat od lavande, prirodni analgetik i antiseptik

-

Da je lavanda lekovita, nije tajna. Zbog lekovitih svojstava uzgaja se još od vremena stare Grčke, kada je korišćena u lečenju nesanice i problema sa varenjem. A da li znate da pravljenje­m macerata od lavande možete da uživate u njenim blagodetim­a tokom cele godine? Kako? Jednostavn­o. Macerat je pripravak koji se dobija potapanjem lekovitih biljaka u ulje, a nakon određenog vremena ulje izvuče sva lekovita svojstva iz biljke. Ulje se potom procedi i stavi na hladno mesto, gde ga možete čuvati nekoliko meseci i, kad zatreba, iskoristit­i

RECEPT ZA MACERAT OD LAVANDE

POTREBNO JE

cvetovi ili listovi lavande

nerafinisa­no maslinovo ulje PRIPREMA Napunite 2/3 staklene flaše od litar svežim listovima ili cvetovima lavande, pa ulijte maslinovo ulje do vrha. Flašu držite na suncu četiri nedelje, uz svakodnevn­o okretanje. Zatim ulje procedite kroz gazu i sipajte u manje staklene bočice. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu. NAPOMENA: Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste eterična ulja, naročito ne lavandu.

Biljke se peru i suše na papirnatom ubrusu i na tamnom mestu

Listovi se beru rano ujutro, cvetovi nakon što ispari rosa, kad je koncentrac­ija eteričnih ulja u biljkama najveća

Lako se pravi, od samo dva sastojka, zdravog bilja i biljnog ulja, a macerat od lavande deluje umirujuće, tera nesanicu i glavobolje, opušta grčeve, revitalizu­je kožu i briše bore

ga da popravite svoje zdravlje.

Macerat se pravi od raznih biljaka, ali lavanda je ipak najčešći izbor jer ima brojna lekovita svojstva. Zato bi macerat od lavande trebalo da se nađe u svakoj kućnoj apoteci. Lako se pravi, potrebna su vam samo dva sastojka – zdrava biljka i kvalitetno biljno ulje.

– Macerat od lavande deluje umirujuće, opušta psihičku i emocionaln­u napetost, kao i mišićne, probavne i menstrualn­e grčeve, tera nesanicu i glavobolje. Ublažava akne, alergije, svrab, ubod komaraca, opekotine, a odličan je i kao antiseptik. Koristi se kod infekcija kože, za negu lica umesto noćne kreme, revitalizu­je kožu, deluje protiv bora, a dobar je i za masažu kod reumatizma – kaže Gordana Veinović, holistički terapeut i zaljubljen­ica u biljke.

Saffranex možete poručiti preko zvaničnog sajta www. saffranex.rs ili pozivom na broj 011/401-08-74 i 066/34-33-34 dostupan i na Viberu!

 ??  ?? Za pravljenje macerata koriste se samo zdrave biljke koje nisu tretirane hemijskim sredstvima
Za pravljenje macerata koriste se samo zdrave biljke koje nisu tretirane hemijskim sredstvima
 ??  ?? Epidemija gojaznosti u svetu povukla je sa sobom i veliki procenat obolelih od dijabetesa. Procenjuje se da muškarci sa indeksom telesne mase većim od 35 imaju 70% šanse da obole, dok je rizik za žene sa istim indeksom čak 90%. Evo objašnjenj­a kako gojaznost uzrokuje ovo stanje: 1. Viscelarno masno tkivo u trbušnoj duplji luči materije koje podstiču zapaljenje na nivou ćelija i smanjuju njihovu osetljivos­t na insulin. Ovo je poznato kao insulinska rezistenci­ja – ima insulina, ali ćelije ne reaguju na njega. Ovo dalje podstiče pankreas da ga luči sve više i tako ga iscrpljuje. 2. Ishrana bogata prostim šećerima (slatkiši, sokovi, krompir…) opterećuje pankreas do krajnjih granica da u kratkom vremenskom intervalu izluči previše insulina. Ista je situacija i kada se prejedamo. U početku je moguća pojačana sekrecija (hiperinsul­inemija – previše insulina), a kasnije se progresivn­o smanjuje do količine koja je nedovoljna za normalno funkcionis­anje. Sada kada vam je jasno da gojaznost ne predstavlj­a samo estetski problem, nameće se pitanje kako ovo sprečiti. Adekvatna ishrana sa manje prerađenih šećera, belog brašna, masti i redovna fizička aktivnost ključni su u prevenciji, ali i lečenju. Dodatak ishrani, Saffranex, tu je da vam olakša čitav proces gubitka kilograma. Ova jedinstven­a formula će vam pomoći da suzbijete apetit, ubrzate metaboliza­m i rad creva pomoću Sinterol®Xpur-a, a što je najvažnije, istopiće masti na ćelijskom nivou i to sa najkritičn­ijih regija na telu – sa stomaka i bokova. Ako je uzrok vašeg prejedanja na emocionaln­om nivou, tu je i cvet šafrana, poznat kao prirodni antidepres­iv – oslobodiće vas stresa i napetosti i popraviti raspoložen­je, a ako ste bez energije, dodatak guarane će vas osvežiti.
Epidemija gojaznosti u svetu povukla je sa sobom i veliki procenat obolelih od dijabetesa. Procenjuje se da muškarci sa indeksom telesne mase većim od 35 imaju 70% šanse da obole, dok je rizik za žene sa istim indeksom čak 90%. Evo objašnjenj­a kako gojaznost uzrokuje ovo stanje: 1. Viscelarno masno tkivo u trbušnoj duplji luči materije koje podstiču zapaljenje na nivou ćelija i smanjuju njihovu osetljivos­t na insulin. Ovo je poznato kao insulinska rezistenci­ja – ima insulina, ali ćelije ne reaguju na njega. Ovo dalje podstiče pankreas da ga luči sve više i tako ga iscrpljuje. 2. Ishrana bogata prostim šećerima (slatkiši, sokovi, krompir…) opterećuje pankreas do krajnjih granica da u kratkom vremenskom intervalu izluči previše insulina. Ista je situacija i kada se prejedamo. U početku je moguća pojačana sekrecija (hiperinsul­inemija – previše insulina), a kasnije se progresivn­o smanjuje do količine koja je nedovoljna za normalno funkcionis­anje. Sada kada vam je jasno da gojaznost ne predstavlj­a samo estetski problem, nameće se pitanje kako ovo sprečiti. Adekvatna ishrana sa manje prerađenih šećera, belog brašna, masti i redovna fizička aktivnost ključni su u prevenciji, ali i lečenju. Dodatak ishrani, Saffranex, tu je da vam olakša čitav proces gubitka kilograma. Ova jedinstven­a formula će vam pomoći da suzbijete apetit, ubrzate metaboliza­m i rad creva pomoću Sinterol®Xpur-a, a što je najvažnije, istopiće masti na ćelijskom nivou i to sa najkritičn­ijih regija na telu – sa stomaka i bokova. Ako je uzrok vašeg prejedanja na emocionaln­om nivou, tu je i cvet šafrana, poznat kao prirodni antidepres­iv – oslobodiće vas stresa i napetosti i popraviti raspoložen­je, a ako ste bez energije, dodatak guarane će vas osvežiti.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia