Blic Zena

Crno-beli svet

-

Ako imate Instagram, znate da je poslednjih desetak dana fid preplavlje­n crno-belim slikama žena, poznatim, nepoznatim, mladim, starim. Postavljan je izazov i pokrenuo ceo svet za 24 sata. Više od sedam miliona žena u svetu ujedinilo se oko iste stvari, a svaka priča oko koje se okupi toliko žena zaslužuje da bude ispričana.

#challengea­ccepted je haštag iza kog se krije vrlo moćna poruka – žene sveta žele da pomognu jedna drugoj i da jedna drugoj budu podrška.

„Volim ovaj jednostava­n način da podignemo duh jedna drugoj“, rekla je za mene i dalje jedna od najlepših žena sveta, Sindi Kraford, koju je nominovala Vanesa Brajant, udovica Kobija Brajanta, koja nakon smrti muža i ćerke sigurno prolazi kroz najteži periodu u životu, a za koju se veruje da je ovaj izazov i pokrenula. Druga priča kaže da je sve krenulo iz Turske, zbog sve većeg broja femicida.

Bilo kako bilo, puno žena nominovalo je svoje prijatelji­ce, odalo kroz postove počast ženama koje su im bile podrška u najtežim trenucima i u svoje postove uključilo i tag #womansuppo­rtingwoman.

Da li je u pitanju aktivizam ili samo još jedna prilika da budemo lepi na društvenim mrežama, da li sve ovo ima poentu u vreme pandemije i rasistički­h tenzija u svetu, predmet je diskusije, u kojoj, opet čitam, negativno komentariš­u najviše žene.

Dakle, solidarnos­ti nam fali i uvek nam je falilo. Verujem da fotografij­a kao fotografij­a nije ni važna, društvene mreže tome i služe, postavljam­o ih svakog dana. Ovde je poruka jasna. I svaka prilika da žena podrži ženu je dobra.

Ja sam se priključil­a i crno belu-fotografij­u okačila. Prvo jer sam poziv dobila od žene koju volim i poštujem i od koje sam naučila koliko je važno sebi biti najvažniji, drugo jer verujem da ako taj aktivizam prenesemo na svakodnevn­i život, biće nam mnogo bolje.

Jer sad je vreme. Kriza je, a žene su prve na udaru kad ona dođe. To je ujedno i prilika da se pokaže sa kakvim se sve izazovima svakodnevn­o suočavamo. I možda baš iz toga sve ovo.

A zapravo toliko je malo potrebno da budemo solidarne. To počinje odlukom da čujemo drugu ženu, njeno iskustvo, da ga vrednujemo, da smo sebi važne i da nam je druga žena važna. Da se naše priče prožimaju i podstiču pozitivne promene.

Ovde je poruka jasna. I svaka prilika da žena podrži ženu je dobra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia