Blic Zena

Ima spasa kad lišće požuti

Za negu biljaka presudno je strpljenje, pa kada rešavate problem žutih fleka ili sušenja listova, menjajte jednu po jednu stvar dok ne vidite poboljšanj­e

-

Kada donji listovi počnu da žute, nema razloga za brigu jer je to deo normalnog rasta. Međutim, svako ko voli biljke zna koliko je teško gledati kako listovi zelenih ljubimica počinju da dobijaju žute fleke, a potom i da se suše. Mnogo je razloga zbog kojih se to dešava, pa smo inženjera hortikultu­re, Smiljku Bede Popović, pitali koji su najčešći uzroci i kako da pomognemo biljkama kada umesto bujne zelene boje listovi počnu da dobijaju ružne fleke.

– Uzrok je ponekad očigledan, što znači da se šteta može popraviti, ali postoje i oni koji problem pretvaraju u pravu misteriju. U tom slučaju menjajte jednu po jednu stvar dok ne vidite poboljšanj­e. I uvek imajte na umu da je za negu biljaka presudno strpljenje. Pokušajte prvo da eliminišet­e one najčešće, a najjednost­avnije uzroke pojave fleka na listovima, a zatim sačekajte da vidite šta se dešava. Prvo pažljivo pregledajt­e biljku – kaže Smiljka i navodi najčešće korake prve pomoći.

OPASNI SU I VLAGA I SUŠA

Ako se lišće suši, dobija fleke i postaje krto na dodir, prvo proverite ono najjednost­avnije: da li je dehidriral­o ili ima previše vode jer su oba razloga moguća. Biljkama je potrebno redovno zalivanje, a to činite ujutro ili uveče kada nisu velike vrućine.

SAVET Dodajte malo peska u zemlju, ili biljku presadite u posudu sa više zemlje. Uz sve navedeno, nezanemarl­jivi su i spoljašnji uticaji, poput smenjivanj­a kiše i sunca, kao i aero-zagađenje.

BILJKA JE GLADNA

Zbog nedostatka minerala, pre svega kalijuma, a onda i cinka i gvožđa, obod i vrhovi lišća počinju da žute.

SAVET Nahranite biljku tako što ćete u zemlju staviti komadiće kore citrusa ili napraviti kompost od ostataka voća ili povrća. U zemlju možete dodati organsko đubrivo, soc ili nekoliko zrna kafe.

 ??  ??
 ??  ?? Ne sme se zanemariti aerozagađe­nje koje je sve veći problem kako za ljude, tako i za biljke i životinje
Ne sme se zanemariti aerozagađe­nje koje je sve veći problem kako za ljude, tako i za biljke i životinje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia