Blic Zena

Ko baca nepotrebne stvari, lako donosi odluke

- B. S.

Zbog čega se teško odvajamo od stvari koje ne koristimo

Letnji meseci su period kad mnogi renoviraju i sređuju kuće i stanove i čiste domove od nepotrebni­h i godinama nekorišćen­ih stvari. Upravo to je kamen spoticanja u mnogim brakovima jer, dok bi jedan partner da baci sve što niko ne koristi, drugi čuva za nedajbože. Nameće se pitanje zbog čega se teško odvajamo od stvari koje ne koristimo.

– Najčešći razlozi za to su emotivna vezanost za predmet ukoliko je u pitanju poklon ili uspomena, kao i ideja da će nam predmet trebati kasnije. Kad je odeća u pitanju, često sebi kažemo da ćemo moći ponovo da uđemo u te pantalone ili košulju – objašnjava Leo Ivanišević, psiholog.

Nekima je čuvanje stvari vezano za porodično nasleđe jer su još naše bake govorile „Čuvaj, možda ti ipak ne- kad zatreba“ili „Nikad ne znaš šta nosi dan, a šta noć“. Stoga, ako su vaši roditelji to radili, postoji dobra šansa da ćete i vi.

– Treba uzeti u obzir u kakvim okolnostim­a su roditelji živeli i da li su one još aktuelne. Možda je vaša baka sve čuvala jer je odrastala u ratnim uslovima, ali to ne znači da i vi morate to da radite – ukazuje Ivanišević.

Zanimljivo je da osobe koje se lako opraštaju od stvari zapravo lakše donose odluke. Ljudi koji gomilaju često su neodlučni i ne uspevaju da prelome da li im nešto zaista treba, a gomilanje može da bude i znak anksioznos­ti.

Takođe, postoje osobe koje imaju tzv. Diogenov sindrom, poznat i kao sindrom natrpane kuće i kod njih je reč o ozbiljnim kliničkim stanjima. Oni imaju nekontroli­sanu potrebu da gomilaju stvari i ničega se ne odriču.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia